Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
27. 3. 2015,
15.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mercedes-Benz Terenski Avtomoto

Petek, 27. 3. 2015, 15.50

8 let

Mercedes-Benz GLE – po prenovi tudi kot priključni hibrid

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mercedes je prenovil ML in mu v skladu z novim poimenovanjem modelov namenil kratico GLE. Po novem bo prepričeval s sodobnejšo obliko, čistejšimi motorji in priključnim hibridom.

Prvi so ga videli v New Yorku

Zvezda iz Stuttgarta je svojega najbolje prodajanega športnega terenca prvič v živo pokazala na avtomobilskem salonu v New Yorku. Namenili so mu posodobitve motorjev in številnih drugih tehničnih komponent, a najočitnejši na prvi pogled je spremenjen videz.

Ekipa Roberta Lešnika je njegove poteze zaokrožila in se po Mercedesovih besedah približala bolj organskemu videzu. Nova je maska, novi so žarometi, nova sta oba odbijača, nova je celo oblika ponujenih platišč.

Tudi zadek je oblikovan sodobneje, v skladu z novejšimi Mercedesovimi modeli, ohranjen pa je značajsko močan stebriček C, ki je od zadka vozila nagnjen proti sprednjemu delu kot narobe obrnjena plavut morskega psa.

Potniška kabina razen velikega zaslona, brez večjih sprememb

Kabina ostaja arhitekturno enaka, a je pomlajena na skoraj vsakem centimetru. Najbolj izstopa velik, po novem izstopajoč zaslon (prej je bil integriran globoko v vrh armaturne plošče), sredinski greben pa je dobil močno posodobljen upravljalni modul s tremi postajami.

Prva je krmilni modul vmesnika s površino, občutljivo na dotik in velikim vrtljivim stikalom, druga je vrtljivi gumb, namenjen upravljanju šestih voznih programov, tretja pa dvigovanje oziroma spuščanje doplačljivega (optimiziranega) zračnega vzmetenja, ki je med drugim namenjeno tudi upravljanju reduktorja.

Videl bo tudi ponoči

GLE bo, enako kot pred posodobitvijo, ponujal tudi poln pehar aktivno-varnostne elektronike, med drugim tudi aktivni tempomat, sistem samodejnega zaviranja, sistem samodejnega popravljanja smeri v primeru neželene menjave prometnega pasu, nadzor mrtvega kota in 360-stopinjski pregled okolice s štirimi širokokotnimi kamerami.

Opremljen bo lahko tudi z naprednim in izredno učinkovitim sistemom nočnega vida "nihgt vision", ki smo ga temeljito preizkusili in njegovo delovanje podrobno opisali med prvo vožnjo mercedesa S coupe.

Prvič tudi kot priključni hibrid s porabo 3,3 litra na sto kilometrov

Mercedesovi inženirji so se lotili celotne motorne palete in v povprečju znižali porabo za skoraj petino. Vstopno motorno različico bo predstavljal 2,1-litrski turbodizelski motor z 204 "konji" in tovarniško deklarirano porabo 5,4 litra na sto kilometrov, vsi dizelski motorji pa bodo v seriji opremljeni tudi z novim, devetstopenjskim samodejnim menjalnikom 9G-TRONIC.

Kljub ugodnim podatkom o porabi pa bo slavo in breme najvarčnejšega pogonskega sklopa prvič v zgodovini modela prevzel priključni hibrid. Poganjal ga bo trilitrski biturbobencinski motor z 244 kilovati, združen s 85-kilovatnim elektromotorjem. Napajala ga bo visokonapetostna litij-ionska baterija s kapaciteto 8,8 kilovatne ure, ki bi GLE v teoriji morala zagotavljati 30-kilometrski električni doseg.

Skupna moč sistema s 430 kilovati naj bi na sto kilometrov pomenila skoraj neverjetno, 3,3-litrsko porabo bencina, voznik pa bi moral v teoriji razpolagati tudi z zmogljivostmi osemvaljnika. Baterija naj bi se napolnila v dveh urah. Kakšni bodo podatki v praksi, bo pokazal čas.

Ne spreglejte