Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
4. 1. 2013,
14.02

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mercedes-Benz

Petek, 4. 1. 2013, 14.02

7 let, 11 mesecev

Mercedes-benz E coupé in cabriolet stavita na eleganco in strast

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mercedes-Benz bo na salonu v Detroitu pokazal še dva člana prenovljene serije E - elegantnega kupeja in štirisedežnega kabrioleta. Oba naj bi prepričevala z eleganco, tehniko in vozno strastjo.

Oblikovna klasika z bolj poudarjenim nosom in krilatim zadkom

Oblikovalci v Stuttgartu pri obeh avtomobilih seveda niso odkrivali tople vode, a zimzeleni klasiki – triprostorski kupe in štirisedežni kabriolet – sta kljub svoji skoraj plemiški eleganci dobili tudi nekaj linij, s katerimi ju želijo približati tudi bolj strastnim in ne samo konservativnim voznikom. Na to opozarjajo predvsem agresiven nos s skoraj dirkaško oblikovanim prvim odbijačem in poudarjeni boki, ki nad zadnjimi kolesi rišejo učinek krilatega zadka. Oba sta zdaj dejansko videti tako, kot da bi vrhunskega atleta oblekel v Armani.

Čeprav so luči po novem pod enim, enotnim steklom, pa jih vizualno še vedno deli svetlobni LED-kanal, kar kaže na to, da se oblikovalci niso želeli povsem odpovedati tradiciji iz devetdesetih let.

Polna napredne tehnike

Inženirji iz Stuttgarta so oba novinca praktično do roba napolnili z naprednimi tehnični sistemi, ki zadevajo tako pogon in varnost kot tudi zabavo, komunikacijo in udobje.

Naslov "Intelligent drive" seveda ni iz trte zvit, kar dokazuje seznam asistenčnih sistemov, med katerimi izstopa zavorni pomočnik BAS PLUS, ki z zmogljivim radarjem nadzira tudi stranski promet, se pravi vozila, ki bi z svojim izvozom s parkirišč in stranskih cest utegnila presenetiti voznika.

Ta nadzira tudi gibanje pešcev in je ob pomoči s sistemom PRE-SAFE za preprečevanje naleta v mestu s samodejnim zaviranjem zmožen učinkovito preprečevati povoženja in trke vse do hitrosti 50 kilometrov na uro.

Nadzira tudi način menjave pasu preostalih udeležencev v prometu in parkira s pomočjo ptičjega pogleda

Izpopolnjena sta tudi pomočnik za nadzor ohranjanja vozila na voznem pasu in sistem za preprečevanje mrtvega kota (Active Blind Spot Assist), ki zdaj nadzira gibanje prometa v vseh smereh in tudi nenadne spremembe smeri vozil, ki vozijo pred vozilom. Tu so seveda še radarski tempomat, pa žarometi s prilagodljivim snopom in samodejni parkirni pomočnik s 360-stopinjsko sliko kamere oziroma tako imenovanim ptičjim pogledom na okolico vozila.

Motorji BlueDIRECT Euro 6

Pogonski sklop je sestavljen iz palete šestih bencinskih motorjev z močjo od 135 do 300 kilovatov in treh dizelskih strojev z močjo do 125 do 195 kilovatov.

Vsi štirivaljni prisilno polnjeni bencinski motorji, opremljeni s tehnologijo BlueDIRECT, izpolnjujejo okoljski standard Euro 6. Povsem nov je tudi biturbo šestvaljni bencinar (model E 400), ki ob zmogljivostih osemvaljnika ravno tako izpolnjuje standard Euro 6.

Strožjim okoljskim standardom, ki bodo začeli veljati leta 2015, je prilagojen tudi šestvaljni dizel. Stroge izpušne normative ta dosega s pomočjo enote SCR oziroma tehnologije selektivne katalitične redukcije.

Ne spreglejte