Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
24. 2. 2016,
10.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mercedes-Benz Športni Avtomoto Robert Lešnik Avtosalon Ženeva 2016

Sreda, 24. 2. 2016, 10.54

7 let, 12 mesecev

Mercedes AMG C43 4matic coupe – elegantni šprinter s twin-turbo strojem V6

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Inženirji v Affalterbachu so po modelu AMG C 63 coupe zdaj v oblikovno mojstrovino Roberta Lešnika postavili še 3,0-litrski biturbo bencinski motor V6 z 270 kilovati. Novinec je še agilnejši.

Ko zver postane elegantni šprinter z občutkom za idealno linijo in prvovrstno vozniško zabavo

Pred kratkim, pozno jeseni, smo blizu Ronde v Španiji na čudovitem dirkališče Ascari krotili zver. Naredili smo nekaj adrenalinskih krogov z novim mercedesom AMG C 63 S coupejem in izza njegovega volana ugotavljali, da si vožnja v tem avtomobilu vsekakor zasluži mesto v vitrini slavnih.

V Mercedesovem športnem oddelku AMG pa so zdaj predstavili novo različico te oblikovne mojstrovine našega avtomobilskega umetnika Roberta Lešnika, šefa Mercedesovega zunanjega oblikovanja.

Mercedes-AMG C 43 4matic coupe ne bo imel tako teatralnega glasu kot njegov brat biturbo V8, ne bo tako surov, a nikakor se ni treba bati, da bi njegov 3,0-litrski twin-turbo bencinski šestvaljnik V6 z 270 kilovati (od 5.500 do 6.000 vrtljajev) in 520 njutonmetri navora (od 2.000 do 4.200 vrtljajev v minuti) ponudil premalo.

Stroj velja za biser tehnike in se zgleduje po dirkaških agregatih ter kot tak premore vse najboljše, kar ponuja sodobna strojegradnja, vključno z nanoobdelavo sten valjev za manj trenja in večje izkoristke.

AMG-mojstri trdijo, da bo ta različica kupeja pravzaprav ponudila pravo esenco vozniških zmogljivosti, največ zabave v svojem razredu. Avtomobil naj bi namreč ponujal izjemno agilnost, natančno vodljivost zaradi novega volana in izboljšane sprednje osi ter posledično kirurško natančnost med bočnimi drsenji in drugimi manevri adrenalinske avtomobilske gimnastike.

V prid tej trditvi govori tudi razporeditev pogonske sile med obe osi. Štirikolesni pogon 4matic namreč 31 odstotkov razpoložljive moči in navora pošilja na sprednja kolesa, 69 odstotkov pa na zadnji kolesni par.

Tristopenjski stabilizacijski sistem, športno podvozje s prilagojenim blaženjem, bliskovito prestavljanje menjalnika 9G-TRONIC

Da je mercedes-AMG C 43 4matic coupe res zvest predvsem najzahtevnejšim voznikom, ki lahko svoje vozniško znanje zdaj v zavojih svobodneje izražajo, dokazuje s pomočjo tristopenjsko delujočega sistema ESP za nadzor stabilnosti vozila.

Prav tako lahko visokemu tempu prilagodijo tudi delovanje menjalnika 9G-TRONIC. Ta – ima dve prestavi več kot tisti v modelu mercede AMG C 63 S coupe – namreč ob vklopu voznega programa sport plus zlasti pri prestavljanju navzdol, skozi vseh devet prestav, po besedah inženirjev postane bliskovito hiter in odziven. Zelo dinamičnemu, skoraj dirkaškemu tempu vožnje je jasno prilagojeno še podvozje.

Spredaj in zadaj je opremljeno z elastokinematičnimi elementi za večjo čvrstost in natančnost. Vpetje zadnjih koles omogoča učinkovitejši nadzor lateralne vozniške dinamike oziroma sil. V praksi to pomni, da je na meji fizike avtomobil odlično vodljiv in nadzirljiv, nagibanja karoserije je malo, lateralni pospeški pa večji in koti drsenja elegantnejši.

Vozni programi sistema AMG dynamic select omogočajo štiri nastavitve: eco, omfort, sport, sport plus in indivudual, pri katerih si voznik po svojih željah v celoti nastavi delovanje oziroma odzivnost vseh ključnih elementov avtomobila.

Ne spreglejte