Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
4. 2. 2015,
12.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sneg

Sreda, 4. 2. 2015, 12.38

8 let

Mejni prehodi bodo za tovornjake zaprti, prevozniki protestirajo (video)

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jutri zjutraj bodo za tovorna vozila zaprli mejne prehode. Novozapadlega snega bo veliko, v Prekmurju in Novem mestu v 24 urah kar do 70 centimetrov.

Dars ima na voljo 175 plugov in vozil posipalcev, preventivne akcije že danes zvečer

Jutri in v petek bo po zadnji vremenski napovedi v 24 urah na različnih območjih Slovenije zapadlo od 30 do 70 centimetrov snega. Pri Darsu imajo na razpolago petsto vzdrževalcev, nekateri delajo ponoči, drugi čez dan. Prva delovna skupina pride v službo ob pol osmih zjutraj, dela dvanajst ur, nato pa jo zamenja druga ekipa. Plugov in posipalcev je 175. Preventivno bodo posipali že danes zvečer in jutri pred začetkom sneženja.

"Jutri zjutraj bodo od pete ure zaprti vsi državni mejni prehodi z Italijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo, od šeste ure pa nato tudi vsa počivališča ob avtocestah in hitrih cestah. S tem bomo preprečili izvoz tovornih vozil s počivališč na avtocesto. Ob osmi uri bomo vsa tovorna vozila usmerili na odstavne pasove. Ta uredba bo veljala do preklica, predvidoma do 17. ali 18. ure v petek. Prepoved bo veljala tudi za tovornjake, ki vozijo hitro pokvarljivo blago. Na državnih cestah se morajo tovornjaki izločiti sami, nad dogajanjem bo bdela tudi policija," je napovedal Andrej Sever, vodja tehnične službe pri Darsu.

Še posebej pozorni bodo na dotok tovornih vozil iz Italije, saj naj bi bila ob koncu tedna smer zahod–vzhod pri tovornih vozilih prometno najbolj obremenjena.

Največ snega bo v Prekmurju, na Štajerskem in Dolenjskem

Ponekod v Sloveniji bo začelo snežiti že zjutraj, okrog devetih pa bo že močno snežilo. Manj snega bo na Primorskem, tam bo bolj nevarna burja, zato pa ga bo veliko več v Prekmurju, na Štajerskem in na Dolenjskem.

"Na avtocestah imamo 35 točk, za katere nam Arso daje informacije o začetku sneženja in količini padavin. V Prekmurju pri Pincah bo v 24 urah zapadlo tudi do 70 centimetrov snega, enako lahko napovemo tudi za avtocesto pri Novem mestu. Te količine se lahko hitro spremenijo in zato so napovedi zaradi hribovitega reliefa in z njimi povezanih vetrov težko povsem natančne," pojasnjuje Sever.

Sever: Če v eni uri zapade več kot 10 centimetrov snega, ne moremo pomagati

"Pravilo desetih centimetrov ostaja. Naš obhodni čas je dve uri, na klancih pa eno uro. Če v eni uri zapade deset centimetrov, ne moremo pomagati. Če bodo na cesti dva ali trije centimetri snega in bodo naši tovornjaki na cestah, bodo tudi plužili. Naše ekipe bomo poskušali še bolje organizirati in s tem še skrajšati obhodni čas," dodaja Sever.

Njegove ekipe v podobnih večjih zimskih akcijah porabijo od dva do tri tisoč ton soli. Trenutno jo imajo na voljo še 15 tisoč ton, kar naj bi bilo dovolj.

"Pred dvema letoma je že bilo veliko snega, a takrat je padal bolj enakomerno, v četrtek in petek pa pričakujemo toliko snega, kot ga v Sloveniji že dolgo ni bilo. Sneg bo vseeno zapadel enakomerno, take so vsaj naše napovedi," dodaja Sever.

Ne spreglejte