Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
31. 7. 2015,
13.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

McLaren Športni Avtomoto

Petek, 31. 7. 2015, 13.13

7 let, 12 mesecev

McLaren 675 LT: v 7,9 sekunde do 200 kilometrov na uro

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
McLaren nadaljuje večni superšportni boj. Po novem izziva z ekstremnim 675 LT, ki do dvesto kilometrov na uro pospeši v manj kot osmih sekundah. Britanci so nam namenili videoposladek z dirkališča.

Moč je čudovita stvar, se na črnem ozadju in z belimi tankimi črkami izpiše ob koncu videoposnetka. Napis sledi vozniški nirvani, ki jo izza volana mcLarna MPC 675 LT na razbeljen asfalt španskega dirkališča tudi z demonsko črnimi črtami lepljivih pnevmatik umetniško nariše McLarnov testni voznik.

Kaj je McLaren 675LT?

McLaren s skrajno sterilnim imenom je na 500 primerkov omejena posebna izvedba modela 650 S. Kratica LT je poklon najbolj legendarnemu McLarnovemu dirkalniku F1 GTR longtail s podaljšanim zadkom v primerjavi s cestno izvedbo.

Vsega skupaj je bilo izdelanih le 9 F1 GTR longtail dirkalnikov, ki so na svoji športni poti dosegali izjemne uspehe – med drugim sta dva primerka leta 1995 zasedla prvo in drugo mesto na vztrajnostni dirki dirki 24 ur LeMansa v skupini GT1.

Prilagojenih ali spremenjenih 50 odstotkov vozila

Tudi 675 LT sledi dirkaški filozofiji. Novinec sicer nima podaljšanega zadka, a zvesto sledi vsem nujnim ukrepom na poti k eni najbolj vozniških ekstremnih izvedb serijskega športnega vozila. Inženirji so tako ali drugače modificirali kar 50 odstotkov vseh delov vozila.

Koreniti posegi v njegovo karbonsko-aluminijasto superšportno telo in izpuhi iz titana pomenijo kar 100-kilogramsko hujšanje v primerjavi z darovalcem osnove, modelom 650 S, skupna masa 1.230 kilogramov pa je kar 60 kilogramov manjša od najtesnejšega tekmeca – ferrarija 458 speciale in naslednika modela 458, ferrari 488.

Sedeža iz P1, posebne Pirellijeve pnevmatike ...

Kabini kraljujeta dve školjki iz ogljikovih vlaken, oblečeni v material po izbiri dirkačev – alkantaro. V natančno takšnih sedežih sedijo tudi vozniki najzmogljivejšega mcLarna vseh časov – hiperšportnika P1.

Tehniko in zmogljivosti podpirajo tudi pnevmatike – opremljen je s Pirellijevimi trofeo gumami s posebnimi, vzvojno čvrstejšimi stranskimi stenami, posebej prilagojenimi ekstremnim okoliščinam, v katerih bi se ob obisku dirkališča superšportniku uspelo znajti.

Ne spreglejte