Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 6. 2015,
5.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mazda Družinski Avtomoto Terenski Avtomoto

Petek, 12. 6. 2015, 5.17

8 let

Mazda CX-3 - slovenske ceste dobile nov model v izjemno rastočem segmentu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mazda je pri športnih terencih pričela s sedmico, nadaljevala s petico in končno pristala na trojki. Vsakokrat uspešno, vsakokrat v skladu s trendi. Trojka ima lepe obete.

Za tehnično osnovo je služila mazda2

V samo treh letih proizvodnje so mazd CX-5 izdelali preko milijon, a zdaj je čas za številko manjšo CX-3, ki teoretično tekmuje s peugeotom 2008, z renaultom capturjem in s podobnimi.

Karoserija ni nekoliko dvignjena karoserija le zaradi rahle terenske naravnanosti, pač pa tudi (ali predvsem) zaradi lažjega sedanja v avtomobil, saj je sedež (tudi) v CX-3 višje postavljen kot v mazdi2, na osnovi katere je CX-3 (tehnično) nastala.

Kodo: filozofija oblikovanja za očesu prijeten dizajn

CX-3 ima zato enako dolgo medosno razdaljo (2.570 milimetrov), je pa tako kot vse mazde po letu 2010 oblikovana v skladu s filozofijo kodo. To pomeni, da ima glede na karoserijo velika kolesa, kratka previsa in visoke boke oziroma nizke bočne šipe.

Takšna deluje bolj dinamično, čvrsto, športno. Dolga je 4,275 metra, kar pomeni, da je še mestno obvladljiva tudi, ko gre bolj na tesno, hkrati pa je zadosti velika, da se uspe uvrstiti v (nekoliko manjše) družinske avtomobile.

Dva bencinarja in en dizel – v skladu s povpraševanjem trga

Z oddaljenostjo trebuha od tal, ki meri 155 milimetrov, je ravno vmes med osebnimi avtomobili in terenci, kar tudi hoče biti. Križanci, kot jim danes rečemo, so v strmem porastu, kar ne velja le za velike, pomembne svetovne trge, pač pa tudi za Slovenijo.

Zanimivo pri tem je, da v tem segmentu Slovenci pokupimo 56 odstotkov vozil z bencinskim motorjem, in pri Mazdi so na to pripravljeni – v CX-3 je moč izbirati med dvema bencinskima motorjema. Slaba polovica takšnih vozil pa gre v promet z dizli in eden je na voljo tudi v CX-3.

Od 77 do 110 kilovatov, ročni ali samodejni menjalnik, prednji ali 4-kolesen pogon

Vsi trije motorji imajo tehnologijo skyactiv, kar med drugim pomeni tudi neposreden vbrizg goriva ter zelo visoko kompresijo pri bencinskih ter zelo nizko pri dizelskih strojih.

Bencinski G120 zmore 88 kilovatov in žene prednji kolesi, prav tako bencinski G150 (110 kW) žene vsa štiri, pri dizelskem CD105 s 77 kilovati pa je moč izbrati med prednjim ali 4-kolesnim pogonom. Menjalniška avtomatika je na voljo pri vseh motorjih, upoštevaje tudi 5 paketov opreme pa je v ceniku 17 kombinacij.

Najbolj priljubljena različica: 17.290 evrov

Najcenejša CX-3 je G120 emotion, ki stane 15.490 evrov. Z močnejšim bencinskim motorjem stane najmanj 22.390 evrov, a je treba upoštevati, da ima tudi 4-kolesen pogon in 4. paket opreme. Najcenejši dizel (19.090 evrov) je CD105 challenge. V osnovi in okvirno velja, da je pri istem paketu opreme za dizla treba doplačati 1.800 evrov, prav toliko pa tudi za avtomatiko in 4-kolesen pogon.

Po izkušnjah zastopnika bo pri nas najbolj priljubljen bencinska, spredaj gnana različica (G120) s paketom challenge, ki stane 17.290 evrov, podobne prodajne številke pa bodo šle pri enakem motorju tudi z bogatejšima paketoma attraction in revolution (18.990 in 19.990 evrov). Za primerjavo: najdražja različica po ceniku je s 27.290 evri CD105 AT AWD revolution top.

Bogata paketna ponudba in 5-letna garancija

Doplačil ni prav dosti, ker je večina opreme, kot je pri Mazdi že v navadi, v paketih.

Pri tem je treba za navigacijsko napravo vselej doplačati (500 €) ne glede na izbrani paket, enako velja seveda tudi za karoserijske barve; kovinske so za 450 evrov dražje, značilna rdeča, ki mazdam zelo pristoji in ki je tudi pri nas zelo priljubljena, pa stane 600 evrov doplačila.

Dobra stran tudi te mazde je še ta, da zanjo velja 5-letna garancija (ali 150.000 kilometrov).

Varnostni paket med najboljšimi v razredu

Pri poglavju o varnosti velja omeniti projicirni zaslon (HUD), v kokpitu pa je od drugega paketa opreme 7-palčen zaslon skupaj s krmilnikom HMI (sklop vrtljivega gumba ter dodatnih tipk) serijski.

Glavni varnostni paket i-activesense, ki vsebuje pripomoček za nadzor nad mrtvimi koti, opozorilnik za prečni promet pri vzvratni vožnji (iz parkirnega prostora), samodejni izklop dolgih luči, opozorilnik ob nenamernem zapuščanju prometnega pasu, radarski tempomat in pomoč pri zaviranju.

Povsem nov je še štirikolesen pogon, ki ob pomoči pametne elektronike poskrbi za še več aktivne varnosti kot doslej.

Ne spreglejte