SiolNET. Avtomoto Novice
1,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Le sedem minut: epilog sestanka direktorjev in italijanske vlade

1,58

termometer

Fiat 500 electric Papež Benedikt
Ko sta glavna direktorja Stellantisa 24. maja obiskala Rim sta takrat opravila tudi sestanek z italijanskim premierjem. Po poročanju italijanskih medijev se sestanek ni zaključil dobro. Foto: Stellantis

Električnega fiata 500 so 24. maja papežu Frančišku predali John Elkann, predsednik Stellantisa, Carlos Tavares, izvršni predsednik Stellantisa in Olivier Francois, izvršni predsednik Fiata. Po slavnostnem dogodku je imela trojica še skrivni sestanek z predstavniki italijanske vlade, kjer so želeli izpogajati dodatne olajšave, če bi tovarno baterij za električne avtomobile zgradili v Italiji. Kot poročajo italijanski mediji, se je spletni sestanek končal po vsega sedmih minutah, v tem času pa so med udeleženci "padale" tudi težke besede.

Stellantis, ki je nastal januarja po združitvi dveh avtomobilskih skupin PSA in FCA ima skupno partnerstvo z energijskim gigantom Total. Skupno podjetje Automotive Cells Company namerava graditi dve tovarni baterij v francoskem mestu Douvrin in nemškem mestu Kaiserslautern. S skupno investicijo pet milijard evrov bodo po končani gradnji lahko izdelali dovolj baterij za milijon izdelanih avtov na leto.

Šest sestankov v zadnjih dveh mesecih

Vodstvo Stellantisa je imelo v zadnjih dveh mesecih šest sestankov z italijanskimi ministri, kjer so se pogovarjali o možnosti gradnje Stellantis si močno želi zgraditi tovarno baterij v Italiji, a očitno vse ne gre po njihovih načrtih. Stellantis si močno želi zgraditi tovarno baterij v Italiji, a očitno vse ne gre po njihovih načrtih. Foto: Reuters gigatovarne v Italiji. Že nekaj časa je jasno, da si želijo Stellantis širiti svojo elektromobilnost, logičen korak je gradnja dodatne tovarne baterij. Carlos Tavares je 15. aprila medijem povedal, da se bodo do konca letošnjega leta odločili kjer bo stala tretja tovarna.

Kot poroča Il Fatto Quotidiano sta imela z ministrom za ekologijo Robertom Cingolanijem med prvimi sestanek Yann Vincent, izvršni predsednik podjetja Automotive Cells Company in Jean Baptiste Pernost,  vodja finančne službe pri istem podjetju. Sestanek je trajal 90 minut, v njem pa so se pogovarjali do katere mere bi lahko izkoristili državne iniciative za gradnjo tovarne baterij v Italiji, da ne bi prekoračili meje, ki jo je določila Evropska unija. Država lahko le v določenem obsegu pomaga privatnim podjetjem pri gradnji različnih ekološko usmerjenih projektov.

Evropska unija sicer namenja 2,9 milijarde evrov za pospešeno gradnjo tovarn baterij na evropskih tleh, prav tako pa je italijanska vlada namenila ministru za izvedbo prehoda na ekološko energijo 40 odstotkov od 205 milijard evrov namenjenih državnemu načrtu za oživitev in odpornost gospodarstva. Italija namreč namerava porabiti skoraj 24 milijard evrov za prehod k čistejši energiji, trajnostni mobilnosti in nameniti dodatno milijardo za pomoč in pospešitev industrije povezane s solarno in vetrno energijo ter baterijski industriji.

Kje bi lahko stala tovarna?

Pogovori na prvem sestanku so bili tudi glede položaja tovarne. Minister Cingolani je predlagal osrednjo ali južno Italijo, kjer ima Stellantis že tri avtomobilske tovarne. Italijanski sindikat kovinarjev aktivno lobira za gradnjo v južni Italiji. Za zdaj še ni nobene uradne potrditve, a je tiskovni predstavnik Stellantisa potrdil vseh šest sestankov, vendar ni želel razkriti, o čem so se na njih pogovarjali.

Kot zadnji so imeli 28.maja sestanek z ministrom za gospodarski razvoj predsednik Stellantisa John Elkann in Carlos Tavares. Minister Giancarlo Giorgetti je želel potrdilo, da bo Stellantis obdržal Italijo kot enega pomembnejših centov za izdelavo svojih avtomobilov in povpraševal po prihodnjih načrtih o investicijah v tovarno Mirafiori, kjer že sedaj izdelujejo baterije za električni model fiat 500. Kot poroča TAG43 se je ta sestanek končal po vsega sedmih minutah, med spletnim klicem pa očitno niso varčevali s sočnimi besedami.

Alfa romeo giulia in stelvio Avtomoto Uradno: še deset let upanja za Alfo Romeo in Lancio

Italija že pomagala s posojilom FCA

Giorgetti je vodilna pri Stellantisu spomnil, da je italijanska vlada podprla 80 odstotkov 6,3 milijarde evrov vrednega posojila, ki so ga maja lansko leto dali še skupini Fiat Chrysler Automobiles. Posojilo morajo pri FCA (zdaj Stellantis) vrniti v treh letih, v tem času pa so se zavezali, da ne bodo odpustili nobenega delavca, ki deluje v sami proizvodnji. Giorgietti je obema zabičal, da lahko pričnejo z odpuščanjem zaposlenih le, če v celoti odplačajo dolg in prenehajo sprejemati epidemiološko pomoč s strani države. Ko sta bila Elkann in Tavares v Rimu, kjer sta predala fiat 500 electric papežu Frančišku, sta imela prav tako sestanek z italijanskim premierjem, Mariom Draghijem. Tudi tam je bil ton po pisanju TAG43 povišan in se je hitro končal. Tudi ta sestanek je za Automotive News Europe potrdil tiskovni predstavnik in le na kratko dodal, da je bil konstruktiven in pošten.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin