Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
28. 1. 2016,
12.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Evropska komisija izpusti Volkswagen Zveza potrošnikov Slovenije

Četrtek, 28. 1. 2016, 12.31

6 let, 7 mesecev

Le Nemec lahko nadzira nemški avtomobil, za goljufijo pa ne plača nihče. Kako dolgo še?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Evropska komisija želi dostop do programskega protokola v avtomobilih, v primeru nepravilnosti pa tudi do sprožitve vpoklica. V primeru goljufij bi kazen za en avtomobil znašala do 30 tisoč evrov.

Do zdaj je vpoklic lahko zahtevala le država, ki je vozilu izdala homologacijo

Evropska komisija želi v luči Volkswagnove afere z goljufijami pri dosegu nižje ravni izpustov v vozilih z dizelskimi motorji prevzeti večji nadzor nad testiranji novih avtomobilov v Evropi ter pravico do sprožitve vpoklica spornih vozil.

Do zdaj je namreč veljalo, da je lahko vpoklic zahteval le pristojni organ v državi, ki je avtomobilu izdala prvotno dovoljenje oziroma homologacijo. Vpoklic bi poleg organa EU lahko zahtevala tudi katerakoli država članica Unije. V primeru Volkswagna je torej vpoklic njihovih vozil lahko zahteval le pristojni organ iz Nemčije.

Zdaj tudi Evropa grozi z visokimi denarnimi kaznimi

Predstavniki komisije so poudarili precej lagodna razmerja med proizvajalci in laboratoriji, ki jih neposredno financira prav avtomobilska industrija. Po prepričanju komisije bi lahko v Bruslju, če bi imel pravico do preverjanja testiranj in predvsem pravico do zahteve po vpoklicu vozil, ta lagodna razmerja precej spremenili, zagotovili večjo preglednost in predvsem preprečili, da bi se Volkswagnova afera v bližnji prihodnosti pripetila še kateremu izmed drugih proizvajalcev.

Pri Volkswagnovi aferi se je pokazala razlika v ureditvi med ZDA in Evropo. Medtem ko proizvajalca čez lužo za vsak avtomobil, pri katerem so nižje izpuste dosegli z goljufivo programsko opremo, čakajo visoke kazni, v Evropi še nobena država članica EU proti Volkswagnu ni vložila odškodninskih zahtevkov.

"Razkritja v povezavi s Volkswagnom so osvetlila potrebo po izboljšanju sistema odločanja o tem, kateri avtomobili lahko vstopijo na trg," je poudaril podpredsednik komisije Jyrki Katainen.

Če se bo reforma v EU uresničila, bi lahko bruseljski nadzorni organ v primeru ponovitve "dieselgata" proizvajalcu naložil tudi kazni. Te bi lahko za vsak sporni avtomobil dosegle raven 30 tisoč evrov.

Razprava o predlogu bo v Evropskem parlamentu in državah članicah EU še burna

Predstavljeni predlogi Evropske komisije, s katerimi želijo izboljšati spoštovanje vseh varnostnih, okoljskih in proizvodnih zahtev za osebne avtomobile, je pravi korak, da se stanje na tem področju vendarle uredi, menijo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

"Čeprav je Evropska komisija o takšnem predlogu razpravljala že pred afero z izpusti NOx v Volkswagnovih vozilih, je povsem jasno, da je aktivnosti pospešila in dobila dodatne argumente, potem ko je afera prišla v javnost. O predlogih Evropske komisije bodo sicer odločali še v Evropskem parlamentu in posameznih članicah EU, zato lahko pričakujemo, da bo v prihodnjih tednih dogajanje na tem področju precej burno. Med drugim naj bi po predlogu Evropske komisije avtomobilske tovarne morale zagotoviti dostop do protokolov programske opreme v vozilu, kar bo olajšalo odkrivanje morebitnih nepravilnosti, povezanih s prirejanjem izpustov. Ta ukrep bodo dopolnili še s svežnjem ukrepov o dejanskih izpustih, ki nastanejo med vožnjo, avtomobilske tovarne pa bodo morale razkriti strategijo zmanjševanja izpustov," poudarja Boštjan Okorn iz ZPS.

ZPS: S čim so si evropski potrošniki zaslužili drugorazredno obravnavo?

Potrošniške organizacije v Evropi spremembe torej podpirajo, saj bi lahko privedle do širšega nadzora nad dejanskimi izpuhi osebnih avtomobilov.

Kot so še sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije, se kljub drugačnim zagotovilom predsednik uprave Volkswagna ta teden ni sestal s predstavniki Evropske potrošniške organizacije. To je, seveda, bistveno zmanjšalo njihovo zaupanje, da želi Volkswagen pri rešitvi te težave zares prisluhniti evropskim potrošnikom.

Pri tem poudarjajo, da se povsem drugače ukvarja s potrošniki v ZDA, ki se jim je pred kratkim ponovno javno opravičil, zdaj pa je celo videti, da bodo vozila odkupovali oziroma omogočili njihovo zamenjavo.

"Ob tem se lahko samo vprašamo, s čim so si evropski potrošniki zaslužili drugorazredno obravnavo …" je dodal Okorn iz ZPS.

Ne spreglejte