Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
26. 3. 2021,
10.54

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

4

Natisni članek

peugeot 405 T16 Peugeot Sport Peugeot

Petek, 26. 3. 2021, 10.54

3 leta, 1 mesec

Peugeot 405 T16

Bilo jih je le tisoč, a zapisal se je med večne #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

4

Peugeot 405 T16 | Foto Peugeot

Foto: Peugeot

Kmalu bo minilo 30 let od prvih izdelanih peugeotov 405 v različici T16. Bilo jih je le dobrih tisoč, a ta športna limuzina, predhodnica današnjega 508 PSE, je v avtomobilizmu pustila pomemben in zanimiv pečat.

V začetku tedna smo v Sloveniji lahko prvič vozili peugeota 508 v novi različici PSE, ki športnim avtomobilom te francoske znamke prinaša hibridni pogonski sklop s tremi motorji, štirikolesnim pogonom (do 190 kilometrov na uro) in sistemsko močjo 360 "konjev". Med predhodnike tega avtomobila sodi nekdanja športna limuzina peugeot 405 v različici T16.

Avtomobil je imel stalni štirikolesni pogon, motor je bil dvolitrski štirivaljni s turbo polnilnikom. | Foto: Peugeot Avtomobil je imel stalni štirikolesni pogon, motor je bil dvolitrski štirivaljni s turbo polnilnikom. Foto: Peugeot Na ceste le dobrih tisoč tovrstnih peugeotov 

Peugeot je ta avtomobil homologiral v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Leta 1993 je tako na ceste prvič zapeljal peugeot 405 T16. Izdelali so jih le 1.046, od tega 80 za francosko policijo. Avtomobil je imel stalni štirikolesni pogon, motor je bil dvolitrski štirivaljni s turbo polnilnikom.

Največja moč je znašala 196 oziroma 220 "konjev" (kratkotrajno s funkcijo "overboost"). Do 100 kilometrov na uro je peugeot pospešil v sedmih sekundah in dosegel najvišjo hitrost 235 kilometrov na uro. Pogon je 53 odstotkov navora prenašal na sprednjo, 47 odstotkov pa na zadnjo os.

Peugeot 508 PSE
Avtomoto Kako se pelje? "Top" peugeota že naročil tudi prvi Slovenec. #video

Serijska štiristopetica T16 se od klasičnega 405 ni bistveno razlikovala. | Foto: Peugeot Serijska štiristopetica T16 se od klasičnega 405 ni bistveno razlikovala. Foto: Peugeot

Peugeot 405 T16 | Foto: Peugeot Foto: Peugeot

Rekord na Pikes Peak in Vatanenova roka

Čeprav je tak športni peugeot na ceste zapeljal šele leta 1993, so njegovi zametki nastali že nekaj let prej. Po ukinitvi skupine B v reliju se je Peugeot usmeril v vztrajnostni reli Dakar in ameriško makadamsko gorsko dirko Pikes Peak. Najprej z modelom 205 T16, nato pa z večjim 405 T16. Ta je imel precej bolj agresivno zunanjost in pri masi le 900 kilogramov moč motorja kar do 660 "konjev". Dvakrat so z njim zmagali na Pikes Peaku, kjer je Ari Vatanen za pet let tudi postavil nov rekord proge.

Nepozaben je ostal tudi kratek film o njegovi vožnji z naslovom "Climb Dance", kjer si je Finec kar med vožnjo po makadamski cesti z levo roko ščitil pogled pred sončnimi žarki. V letih 1989 in 1990 je Vatanen s tem peugeotom zmagal tudi na vztrajnostnem reliju Dakar.

Kot prvi dirkalni avtomobil za reli je imel štirikolesno krmiljenje. V serijske avtomobile je sicer to tehnologijo že v osemdesetih letih začela uvajati Mazda, konec osemdesetih pa tudi že Honda.

Video "Climb Dance"

Zmagovalni avtomobil z relija Dakar. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Zmagovalni avtomobil z relija Dakar. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Malijci so ga ponoči ukradli in zahtevali 25 milijonov frankov odkupnine …

Peugeotova specialka je bila celo tako mikavna, da so jo nepridipravi na reliju Dakar leta 1988 v Bamaku (Mali) čez noč ukradli. Zjutraj so v hotel poklicali Jeana Todta, takratnega direktorja Peugeot Sport, in od njega zahtevali, naj se čez 20 minut po dirkalnik pripelje z odkupnino 25 milijonov takratnih francoskih frankov. Francozi so iskali in naposled na nekem polju tudi našli dragoceno tovarniško specialko, za vodilnega Vatanena pa je bilo že prepozno. Ker je zjutraj zamudil na štart, so ga izključili z dirke.

Za serijskega 405 T16 le malo zunanjih dodatkov

Serijska štiristopetica T16 se od klasičnega 405 ni bistveno razlikovala. Pri Peugeotu niso želeli, po njihovih trditvah, s prekomernimi aerodinamičnimi dodatki pokvariti premišljenih oblikovalskih linij Pininfarine, ki je sicer zrisal to Peugeotovo limuzino. T16 je dobil posebej izdelana 16-palčna platišča, od predhodnika 405 Mi16 pa je podedoval sprednji in zadnji odbijač, pragove, zadnji spojler …

Ne spreglejte