Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
25. 10. 2024,
21.26

Osveženo pred

1 dan, 22 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,91

Natisni članek

Natisni članek

lancia gamma Lancia

Petek, 25. 10. 2024, 21.26

1 dan, 22 ur

Lancia gamma

Lancia napoveduje novo gammo, z novico o tovarni so razveselili Italijane

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,91
Lancia gamma | Lancia gamma na ceste prihaja čez dve leti. | Foto Lancia

Lancia gamma na ceste prihaja čez dve leti.

Foto: Lancia

Lancia je poleg napovedi svojega novega dirkaškega projekta tudi potrdila, da bo naslednji avtomobil gamma izdelovala v tovarni v italijanskem Melfiju.

Lancia ypsilon rally4 | Foto: Lancia Foto: Lancia Lancia, nekoč ponos italijanskega inženirstva in gospodarstva, danes pa znamka pod okriljem koncerna Stellantis, je začela povratek na evropski avtomobilski oder. Predstavili so novi model ypsilon, na osnovi tega avtomobila pa tudi svoj reli dirkalnik razreda Rally4.

FIA homologacijo bo dobil 1. januarja 2025, Lancia pa bo prihodnje leto z njim organizirala pokal v sklopu italijanskih relijev. Skupni denarni sklad znaša kar 300 tisoč evrov. Z zmagovalcem pokala, ki bo sicer imel razvrstitve v treh starostnih skupinah, se leta 2026 s tovarniško podporo podajajo v evropsko prvenstvo v reliju. Ypsilon rally4 sicer ni nov dirkalnik, saj gre za avtomobil, ki si dirkaško tehniko deli s peugeotom 208 rally4 in opel corso rally4. Ypsilon sicer prihaja z druge platforme, toda v dirkaškem smislu gre za preobleko dveh že znanih avtomobilov.

Leta 2026 prihaja lancia gamma, izdelovali jo bodo Italijani

Ob tem pa je Lancia danes pokazala prvo napovedno fotografijo svojega naslednjega modela gamma. To bo avtomobil s Stellantisove platforme STLA medium, s katere na primer prihajata nova peugeot 3008 in citroen C5 aircross. Lancia je s podatki glede gamme še zelo skopa, bil pa naj bi to dinamično oblikovan "fastback" avtomobil. Italijani napovedujejo električni pogon, a ker platforma omogoča tudi vgradnjo cenejših bencinskih hibridov, bodo prav gotovo tudi ti pomemben del prodajne palete.

Gammo bo izdelovala tovarna v Melfiju, kar je dobra novica za italijansko gospodarstvo in tudi politiko, ki se krčevito trudi obuditi italijansko avtomobilsko proizvodnjo. Obseg dela v Melfiju je letos padel za kar 62 odstotkov. V tej tovarni bodo izdelovali tudi novega jeepa compassa in nov model znamke DS.

Fotogalerija
1
 / 5
Ne spreglejte