SiolNET. Avtomoto Novice
1,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Križišče brez semaforjev: Realnost ali utopija? #video

1,86

termometer

križišče
Bodo tako videti križišča prihodnosti? Foto: Ford

Z razvojem tehnologije avtonomne vožnje bodo v križiščih postali nepotrebni tudi semaforji za upravljanje prometa.

Križišča so danes eno nevarnejših mest za trke v vsakdanjem prometu. Okrog 60 odstotkov prometnih nesreč se v ZDA namreč zgodi prav v križiščih, kjer na primer en voznik odvzame prednost drugemu in tako trčita. Na drugi strani križišča danes ustvarjajo tudi neizogibne prometne zamaške. Kar dve uri voznik v povprečju letno čaka pred semaforjem na zeleno luč in nadaljevanje vožnje, kažejo podatki Forda.

Namesto semaforja računalniški algoritem

Danes tako rekoč vsi avtomobilski proizvajalci razvijajo sisteme samodejne oziroma avtonomne vožnje. Njihova implementacija v vsakodnevna vozila bo sicer dolgotrajna. Eno je razvoj tehnologije, drugo pa vsakodnevna uporaba z vidika zakonodaje, zavarovanj in podobno.

Pri Fordu so z animacijo prikazali, kako bi bilo lahko v prihodnje videti klasično križišče štirih cest. Semaforjev ni, avtomobili pa si med seboj delijo podatke o lokaciji, smeri vožnje in hitrosti. Algoritem nato izračuna, kateri avto in s kakšno hitrostjo bo zapeljal prek križišča. Razmiki med vozili bodo lahko tudi zelo majhni, tak nadzor pa bo predvidoma izboljšal enakomernost vožnje in zmanjšal porabo pogonske energije.

London ima skoraj 6300 semaforjev. Od leta 2013 do 2016 se je njihovo število v Veliki Britaniji povečalo s 27.480 na 33.800, kažejo podatki raziskave, ki so jo objavili v častniku The Telegraph. Slabih 30 odstotkov anketiranih voznikov je priznalo, da so že zapeljali skozi rdečo luč na semaforju. Tretjina teh je to naredila namenoma.

Video - Animiran prikaz križišča prihodnosti

vir. Ford

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin