Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 3. 2020,
9.42

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,44

22

Natisni članek

renault clio Volkswagen golf Prodaja avtomobilov

Petek, 27. 3. 2020, 9.42

4 leta

Kralj je padel, imamo nov najbolje prodajan avto v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,44

22

Renault clio | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Volkswagen golf je že vrsto let kralj prodajnih lestvic in le redko se zgodi, da ga kateri izmed konkurenčnih modelov vrže s prestola. V februarju je to uspelo ''slovenskemu'' renault cliu.

Razlika je bila po devetindvajsetih februarskih dneh minimalna, clio je nemškega prodajnega kralja prehitel za vsega 179 prodanih avtov. Kljub začasnemu skoku na prvo mesto pa pri Renaultu na žalost ne morejo odpirati šampanjcev. Pogled na prodajne številke v lanskem letu razkriva, da sta tako clio (24.914 prodanih avtov v februarju) in golf (24.735 prodanih avtov v februarju) izgubila kar nekaj kupcev. Prodaja clia je padla za štiri odstotke, golf pa je v primerjavi z lanskoletnim februarjem izgubil kar 21 odstotkov. Moramo pa omeniti tudi drug pomemben podatek - nova generacija clia je že nekaj mesecev na evropskih cestah, medtem, ko je večina prodanih golfof v februarja še bila prejšnje generacije. Nova je v prodajne salone salona pripeljala nekje ob koncu februarja.

Koronavirusa še ni bilo, a številke so vseeno v rdečem

V februarju ni bilo veliko modelov, ki so mesec zaključili v zelenih številkah. Presenetljivo se je za deset odstotkov dvignila fiat panda in Golf je vsaj v februarju moral prestol prepustiti renault cliu. | Foto: Gašper Pirman Golf je vsaj v februarju moral prestol prepustiti renault cliu. Foto: Gašper Pirman po prodaji skočila na peto mesto. Še nekoliko bolj presenetljiv je pogled na najbolje prodajanih deset modelov, saj tam ni bilo niti enega športnega terenca. Gledano v celoti je evropski trg v februarju padel za sedem odstotkov.

Po drugi strani gre še naprej dobro električnim avtom. V Franciji in Nemčiji se je v februarju delež prodanih električnih avtov povzpel na 14 oziroma 11 odstotkov, v Veliki Britaniji pa je bilo kar 13 odstotkov vseh prodanih avtov elektrificiranih. Pravzaprav pa so vse tri države v senci Norveške, kjer je delež prodanih avtov v februarju močno na strani elektrificiranih modelov - njihov delež je kar 75 odstotkov.

Že tako ranljiv evropski avtomobilski trg, ki ga v zadnjem času tarejo težave zaradi emisijskih zahtev, pomanjkanja homologiranih novih modelov in vse bolj zahtevnega ekonomskega pritiska, je zdaj praktično ustavila še pandemija koronavirusa. Marčevske številke bodo zato verjetno najslabše v zadnjih letih.

Ne spreglejte