Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
24. 5. 2021,
7.13

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

Volkswagen multivan Volkswagen

Ponedeljek, 24. 5. 2021, 7.13

2 leti, 11 mesecev

Volkswagen multivan

Kmalu razkritje: to bo njegova najpomembnejša novost

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61
Volkswagen multivan | Novega multivana bodo pri Volkswagnu predvidoma razkrili naslednji mesec. | Foto Volkswagen

Novega multivana bodo pri Volkswagnu predvidoma razkrili naslednji mesec.

Foto: Volkswagen

Volkswagen nadaljuje 36-letno zgodbo multivana z novo generacijo, ki bo prvič stala na avtomobilski platformi MQB in bo imela tudi možnost priključno hibridnega pogona.

Septembra 1985 je Volkswagen na mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA) v Frankfurtu predstavil novi model T3 - prvi multivan. Poleg transporterja in caravelle je bil do takrat še neznana kombinacija zaprtega dostavnega in osebnega vozila, enoprostorskega vozila in avtodoma, z udobnimi voznimi lastnostmi. V zadnjem delu je bilo mogoče zadnje sedeže poklopiti v ležišče, poleg tega je imel že prvi multivan tudi zložljivo mizico. Napovedal je potencial nekakšnih avtodomov za minimaliste.

Tako kot golf bo imel tudi multivan (doplačljivo) sprednjo osvetljeno letvico LED. | Foto: Volkswagen Tako kot golf bo imel tudi multivan (doplačljivo) sprednjo osvetljeno letvico LED. Foto: Volkswagen Tokrat stoji na platformi MQB

Letos bo na ceste pripeljal novi multivan, ki bo doživel pomembno spremembo. Prvič do zdaj ga bodo izdelali na platformi MQB, ki je namenjena osebnim avtomobilom. Pri Volkswagnu so zato samozavestni, da bo postal multivan boljši na vseh področjih. V notranjosti bo dobil nekaj elementov najnovejšega golfa (na primer infozabavni sistem z dvema zaslonoma), v zadnjem delu lahko prek skice vidimo modularno zasnovo potniškega prostora. Zadnji sedeži bodo postavljeni na premične tire, sedeže v drugi vrsti bo mogoče tudi zavrteti.  

Prikaz modularne notranjosti vozila. | Foto: Volkswagen Prikaz modularne notranjosti vozila. Foto: Volkswagen

Po tiguanu priključni kabel tudi za multivana. | Foto: Volkswagen Po tiguanu priključni kabel tudi za multivana. Foto: Volkswagen Multivan tudi v različici ehybrid s priključnim kablom

Prav tako so Nemci za multivana potrdili prvi priključno hibridni pogon. Tehničnih podrobnosti še niso razkrili. Baterije bodo postavili v dno vozila, zato tak pogon na prostornost ne bo vplival. Če bo elektrike v bateriji dovolj, se bo tak multivan ehybrid vselej zagnal v električnem načinu in torej brez zagona bencinskega motorja. Pogon sicer že poznamo iz tiguana ehybrid in golfa GTE.

Dodatno bodo v multivanu predvidoma na voljo tudi dvolitrski dizelski motorji, med razpoložljivimi različicami bo še naprej tudi tista s štirikolesnim pogonom.

Volkswagen multivan | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

 

Ne spreglejte