Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
25. 1. 2018,
5.30

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

1

Natisni članek

Kia kia stinger

Četrtek, 25. 1. 2018, 5.30

6 let, 3 mesece

Novo v Sloveniji: kia stinger

Pozabite na razum: za drzne Slovence s precej denarja #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

1

Kia z novim stingerjem ni več avtomobilska znamka, ki bi voznike nagovarjala z racionalnim nakupum. Stinger želi postati uživaška limuzina s prešernim prostorom za potnike in prtljago. V Slovenijo jih letos prihaja okrog 60, zanjo bo treba odšteti vsaj 45 tisočakov.

Video – Nova kia stinger v Sloveniji

Stinger močno izstopa iz preostale ponudbe korejske avtomobilske znamke Kia. | Foto: Gregor Pavšič Stinger močno izstopa iz preostale ponudbe korejske avtomobilske znamke Kia. Foto: Gregor Pavšič Najbolj impresivna kia do zdaj

Na novega stingerja so kupci v Sloveniji že dolgo čakali, zdaj pa je vendarle s prvo kvoto 30 vozil le zapeljal v prodajne salone. To je elegantna limuzina gran turismo (GT) s kupejevskimi linijami, s katerimi želijo tako povečati prepoznavnost znamke Kia. Pri tem računajo na "halo učinek" prestižnega avtomobila za preostale modele, ki pomenijo ključne prodajne stebre korejske znamke v Evropi, in bi radi pritegnili na svojo stran tudi  nov krog kupcev. Medtem ko Kia z vsemi vozili narekuje racionalno izbiro avtomobila, prinaša stinger povsem nov pristop k prodaji.

V Slovenijo letos 60 stingerjev

V Sloveniji je Kia za zdaj trgovcem namenila 30 stingerjev, še 30 jih na trg prihaja v preostanku leta. Tak je tudi okvirni prodajni načrt za letošnje leto. Težave z dobavljivostjo torej so, a pri Kia obljubljajo največ pol leta čakanja na avtomobil.

Osnovni stinger stane 50.490 evrov, osnovni stinger z dizelskim motorjem 51 tisočakov. Model z motorjem V6 bo stal 65 tisočakov. Vsi modeli imajo že v osnovi pet tisoč evrov popusta. Štirikolesni pogon avtomobil podraži za dva tisoč evrov.

Domislili so se ga v prostem času

Avtomobil je pravzaprav v svojem prostem času, "za lastno dušo" skiciral eden izmed oblikovalcev v studiu Kie v Frankfurtu. Vodji oblikovanja Petru Schreyerju je bila skica tako všeč, da je šel z njo pred upravo družbe v Koreji in odgovorne prepričal za študijo v letu 2011 in pozneje še za serijski model.

Fotogalerija
1 / 18

Precej dolg avto, ki kljub limuzinski zasnovi prinaša uporaben prtljažnik

Avtomobil je na cesti videti impozantno, kar je zasluga precejšnje dolžine (4,83 metra), medosne razdalje (2,90 metra) in več kot meter zadnjega previsa. Po teh merah ponuja v notranjosti precej prostora na zadnji klopi, dvižna zadnja peta vrata pa veliko uporabnosti prtljažnika. Ta ima prostornino od 406 do 1.114 litrov, zadnja klop je deljiva v razmerju 60 : 40. Tak avtomobil je torej namenjen uživanju na cesti z udobnim in zmogljivim vozilom, ki ponuja tudi dovolj dobre vozne lastnosti. To je tudi odlika avtomobilov GT.

Temu je prilagojen tudi položaj za volanom. V najnižjem položaju lahko sedi voznik le 18 centimetrov nad cesto. To je 4,5 centimetra nižje kot pri modelu optima.

Kar 2,9 metra medosne razdalje poudari dimenzije stingerja, ki je resnično velik avtomobil. | Foto: Gregor Pavšič Kar 2,9 metra medosne razdalje poudari dimenzije stingerja, ki je resnično velik avtomobil. Foto: Gregor Pavšič

Za Evropejce predvsem dizelski motor, a tudi šestvaljnik s 370 "konji"

Kia za stingerja ponuja tri motorje. V Evropi bo predvidoma največ povpraševanja po 2,2-litrskem turbodizelskem motorju (188 kW). Na voljo bo tudi osnovni dvolitrski bencinski turbo motor (188 kW), za najbolj zahtevne pa še 3,3-litrski bencinski turbo motor V6.

Ta zmore 272 kilovatov (370 "konjev"), kar omogoča najvišjo hitrost 270 kilometrov na uro in pospešek do 100 kilometrov na uro v 4,9 sekunde. Še nobena serijska kia v zgodovini ni pospeševala tako hitro. Vsi motorji so serijsko kombinirani z drugo generacijo osemstopenjskega samodejnega menjalnika s pretvornikom navora. Za ročno pretikanje sta na voljo obvolanski ročici.  

Vozne lastnosti so pilili na slavnem Nürburgringu

Kia je stingerja razvijala tudi na dirkališču Nürburgring v Nemčiji. Tam je nad razvojem bedel Albert Bierman, nekdanji vodja programa M pri BMW. Biermann je vodil tudi razvoj odličnega i30 N pri sestrskem Hyundaiu. Spredaj ima McPhersonove vzmetne noge, zadaj pa večvodilno premo. Stinger voznikom prinaša tudi sistem elektronsko nastavljivega podvozja ECS. Ta prilagaja trdoto blaženja na sprednjih in zadnjih kolesih ter tako izboljša vozne lastnosti.

Kot prva limuzina Kie ima stinger tudi možnost štirikolesnega pogona. Moč se razporeja na zadnjo os oziroma prek doplačljive mehanske zapore diferenciala. Ta pogon so opremili z dinamičnim nadzorom vektorskega navora.

Avtomobil bo imel poleg serijske še paketa opreme GT Line in GT. Ta prinaša največ luksuza in sicer črne kromirane dodatke, 19-palčna platišča, žaromete LED, dvojno izpušno cev in zavore Brembo z rdečimi čeljustmi. Pri tej opremi tudi sprednji sedeži ponujajo več stranskega oprijema. Oprema GT ima serijsko tudi omenjeni sistem ECS.

Zanimivo oblikovan ključ avtomobila. Pri prodaji takih avtomobilov, kjer imajo čustva prednost pred razumom, so take podrobnosti zelo pomembne. | Foto: Gregor Pavšič Zanimivo oblikovan ključ avtomobila. Pri prodaji takih avtomobilov, kjer imajo čustva prednost pred razumom, so take podrobnosti zelo pomembne. Foto: Gregor Pavšič

Prtljažnik ima prostornino od 406 do 1.114 litrov, vrata so elektronsko dvižna. | Foto: Gregor Pavšič Prtljažnik ima prostornino od 406 do 1.114 litrov, vrata so elektronsko dvižna. Foto: Gregor Pavšič Stinger je poln športnih dodatkov, kot sta difuzor in dvojna izpušna cev. | Foto: Gregor Pavšič Stinger je poln športnih dodatkov, kot sta difuzor in dvojna izpušna cev. Foto: Gregor Pavšič

 

Ne spreglejte