Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
9. 1. 2017,
9.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

Natisni članek

Kia Avtosalon Detroit 2017

Ponedeljek, 9. 1. 2017, 9.49

6 let, 7 mesecev

Kia stinger GT: Najhitrejša in najmočnejša kia že letos tudi v Sloveniji

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33
Kia stinger GT | Foto Kia

Foto: Kia

To je najmočnejša in najhitrejša serijska kia do zdaj. Korejska avtomobilska znamka želi s stingerjem GT izboljšati vrednost in prepoznavnost blagovne znamke ter kupcem ponuditi uživaški avtomobil s pogonom na zadnja ali tudi vsa štiri kolesa. V Slovenijo prispe stinger v drugi polovici letošnjega leta.

Kia, ki želi ljudi privabiti v svoje prodajne salone

Kia je ta avtomobil s študijo napovedala že pred šestimi leti v Frankfurtu, zdaj pa so v Detroitu predstavili še serijski avtomobil. Ta je pravi GT, torej grand tourismo, avtomobil, namenjen daljšim vožnjam, vozniškim užitkom in celotnemu dojemanju avtomobila. Tak avtomobil mora biti hkrati dovolj zmogljiv in tudi udoben, taka celota pa je odlična za utrjevanje blagovne znamke.

To so bila tudi glavna vodila Petra Schreyerja, prvega oblikovalca avtomobilov znamke Kia, ki z modelom GT stinger nagovarja tudi tekmece iz vrst BMW, Mercedes-Benz in Audija, prav tako seveda tudi Lexusa in Infinitija. Dimenzijsko je z dolžino 4,8 metra in medosno razdaljo 2,9 metra večji od večine tekmecev. Med temi omenimo BMW serijo 4, audija A5 sportback, mercedesa CLS …

Kia stinger GT | Foto: Kia Foto: Kia

Američanom dva bencinska, Evropejcem tudi dizelski motor

Na severnoameriškem trgu bo Kia avtomobil ponujala z dvema bencinskima motorjema, to bosta osnovni dvolitrski štirivaljni ali 3,3-litrski motor V6. Osnovni motor bo imel 255 "konjev", šestvaljnik pa 365 "konjev". Stinger bo s tem motorjem do 100 kilometrov na uro pospešil v dobrih petih sekundah in imel najvišjo hitrost 269 kilometrov na uro.  Moč motorja se prek osemstopenjskega samodejnega menjalnika prenaša na zadnji par koles, na voljo pa bo tudi štirikolesni pogon z vektorskim razporejanjem navora med kolesi.

V Evropi pa bodo omogočili tudi izbiro dizelskega motorja. Več podrobnosti o evropski različici bo znanih po predstavitvi na avtomobilskem salonu v Ženevi.

Kia stinger GT | Foto: Kia Foto: Kia

Po fine nastavitve na Nürburgring

Korejci izpostavljajo, da so večino dela pri nastavitvah podvozja opravili v Evropi. Na znamenitem Nurburgringu je zanje skrbela posebna ekipa pod vodstvom Alberta Biermanna, ki je nekoč vodil oziroma razvijal oddelek M pri znamki BMW. Stinger bo prva kia z nastavljivim blaženjem podvozja, za dobro lego pa bo skrbelo tudi elektronsko nastavljivo podvozje z imenom dynamic stability damping control. Servo volan bo omogočal pet različnih stopenj delovanja.

Kia bo začela stingerja, ki se bo ponašal tudi z naborom vseh modernih varnostno-asistenčnih sistemov, v ZDA prodajati letos poleti. Avtomobil bo v Slovenijo prispel v drugi polovici leta, cene zanj pa trenutno še niso znane.

Ne spreglejte