Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kia Družinski Avtomoto

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

8 let

Kia cee'd, cee'd SW in pro cee'd – nov dvosklopčni menjalnik DCT in bencinski litrski turbotrivaljnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kijina družina (tri karoserijske različice) z imenom cee'd je, skupaj s sportageom, steber uspeha na evropskih tleh zadnjih let. Prenova zato ni zgolj običajna, temveč tudi kovanje vročega železa.

Zvezda prenove – nov turbotrivaljnik s 100 ali 120 "konji"

Prenova cee'da druge generacije se bo v zgodovino zagotovo vpisala s še razširjeno ponudbo motorjev. Med njimi prednjači nov litrski bencinski trivaljnik s turbopuhalom in z neposrednim vbrizgom.

Razvili so ga sami doma v Koreji, njegova največja prednost pa je širok razpon velikega navora, ki naj bi segal od 1.500 do 4.000 vrtljajev.

To pomeni hkrati dobro prožnost zaradi (za bencinski motor) velikega navora in veliko elastičnost zaradi širokega razpona uporabnih motornih vrtljajev. Poleg tega, pravijo, gre za bencinski motor z do zdaj najmanjšimi izpusti ogljikovega dioksida v cee'dih, kar pomeni seveda tudi najmanjšo (normno) porabo.

Prenovljeni tudi turbodizli in športni bencinar z 204 "konji"

Jasno je, da motorji od zdaj vsi zadostijo normam EU6, kar velja tudi za turbodizelske motorje, ki so sicer v Evropi v tej kii zelo priljubljeni. Večji, torej 1,6-litrski, je dobil nove ključne dele (visokotlačni sistem za vbrizg, prilagodljiv tek oljne črpalke), na voljo pa je v dveh različicah moči.

Zmogljivejšemu so povečali navor (pri zdaj nižjih vrtljajih) in moč, šibkejšemu pa zmanjšali porabo. Svojemu motornemu zastavonoši, zmogljivemu bencinskemu 1.6 T-GDI, so namenili novo turbopuhalo, s katerim je dobil večji navor pri nižjih vrtljajih, obenem pa so mu rahlo zmanjšali porabo in izpuste.

V ponudbi še vedno ostajajo že poznani motorji, bencinska 1.4 MPI in 1.6 GDI ter dizelski 1.4 CRDI.

Druga velika premiera: sedemstopenjski dvosklopčni DCT

Kia s ponosom predstavlja prav tako v hiši razvit nov, sedemstopenjski dvosklopčni menjalnik DCT, ki bo na voljo v kombinaciji z najzmogljivejšim turbodizlom – tega so do zdaj kupci lahko naročali s klasičnim samodejnim menjalnikom in ni težko verjeti, da je novi DCT v marsičem od njega boljši.

Govorimo seveda o hitrosti in mehkosti pretikanja ter porabi goriva.

Primerjava izpustov ogljikovega dioksida (prej 145, zdaj 109) pove vse tudi o (manjši) porabi goriva. DCT pa ne bo na voljo le s tem turbodizlom, temveč tudi z 1,6-litrskim bencinskim GDI, le da bo v tem primeru menjalnik šeststopenjski, obljubljajo pa prihod kombinacije novega bencinskega trivaljnika in DCT.

Manj trušča in tresljajev, izboljšano podvozje

Zagotovo dobrodošla izboljšava cee'da je zmanjšanje notranjega trušča in tresljajev za vse karoserijske in motorne različice, a s posebnim poudarkom na dizlih. V ta namen so jim dodali številne nove zvočne izolacijske pregrade, a tudi elemente za zmanjšanje tresljajev, predvsem na podvozju. Tu so, mimogrede, izboljšali še volanski mehanizem in narahlo dodelali sprednjo premo za bolj neposreden občutek krmiljenja.

Novi asistenčni sistemi, a brez samodejnega zaviranja v sili

Tehnične izboljšave so tudi na področju varnosti (prepoznavanje prometnih znakov za omejitev hitrosti SLIF, sistem za mrtve kote BSD, opozorilo o prometu pri vzvratnem izvozu RCTA) in udobja (sistem samodejnega parkiranja in izvoza vzporedno in pravokotno SPAS, sodobnejša navigacijska naprava s sedempalčnim zaslonom), žal pa med doplačili (še?) ne bo sistema za samodejno zaviranje v sili pri mestnih hitrostih.

Sicer pa so že do zdaj bogate pakete opreme še nadgradili, a bo menda ravno to upravičevalo predvideno povečanje cen.

Za zunanjost in notranjost le malo popravkov

Notranjosti niso opazno spremenili, so jo pa posodobili na račun drobnih popravkov – več kroma, a tudi več svetleče (a proti odrgninam odporne) črne plastike. Ponudbo so razširili z novo barvno kombinacijo notranjosti – cee'd je od zdaj znotraj na voljo tudi v rjavi barvi sedežev in vratnih oblog.

Nekaj več, a ne bistveno, je sprememb zunanjosti – spredaj je odbijač nekoliko bolj oglat, širši in z več okrasnega kroma, podobno je spremenjen zadnji odbijač, zadnje luči so v tehniki LED in nova so platišča.

Kaže, da se zdi zunanjost cee'da kupcem in možem pri Kii še vedno dovolj prepričljiva.

Cene modela cee'd na Slovenskem

Zgodba je ena od tistih, ki je vse pogostejša ob prenovi modela. Koliko bo stal? Odgovor je: od prejšnjega bo malce dražji, a le na račun opreme, ki je bo več, kot pa bo prenovljeni dražji od sedanjega.

Prav veliko ne bo treba čakati, saj pride cee'd k nam konec tega meseca in takrat bodo znane tako cene kot paketi opreme za naš trg. Če malce ugibamo – če cee'd danes stane od 14.990 evrov, bi lahko z enakim motorjem (1.4 MPI) stal od 500 do tisoč evrov več.

Ne spreglejte