Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
18. 8. 2015,
10.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ford Športni Avtomoto

Torek, 18. 8. 2015, 10.47

8 let

Kdo sta Slovenca, ki bosta našo zastavo po šestih letih branila na reliju WRC?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nemški reli svetovnega prvenstva bo v Trier na štart privabil tudi Slovenca Tima Novaka in Uroša Ocvirka. Njun dirkalnik bo poganjal Fordov litrski motor ecoboost, ki pa ima vseeno 180 ''konjev''.

Mladi slovenski dirkač, ki je letos tudi del FIA akademije

Prvič po letu 2009 bo na reliju za svetovno prvenstvo nastopila slovenska posadka. To bosta Tim Novak in njegov sovoznik Uroš Ocvirk, ki bosta svoj premierni nastop na najvišji ravni relija opravila v okolici nemškega Trierja. Komaj 21-letni Novak je sicer že uveljavljeno ime na slovenski sceni, ki se mu je uspelo letos prebiti tudi med dvanajsterico mladih izbrancev v FIA akademiji.

O študentu strojništva smo tako pred meseci že pisali, saj je obiskal že več delavnic in kampov, kjer izkušeni inštruktorji – med njima tudi nekdanji svetovni prvak med sovozniki v reliju Robert Reid in nekdanji voznik formule 1 Alexander Wurz - z njim delijo skrivnosti kompleksne in popolne priprave na dirkaški šport. Poudarek sprva sploh ni bil na vožnji, temveč psihološki in fizični pripravljenosti, delu v ekipi, razumevanju odnosov in osredotočenosti.

Fordov litrski turbomotor s 180 ''konji'' in 250 njutonmetri navora

''To je prva dirka za svetovno prvenstvo za naju, zato bo to velik izziv tako psihično kot tudi fizično. V treh dneh bomo prevozili kar 375 dirkalnih kilometrov, kar pomeni, da na dan naredimo več kilometrov, kot je v celoti dolga povprečna slovenska dirka. Treba bo paziti na pravilen tempo vožnje, da bova midva, dirkalnik in predvsem gume zdržale, ker 'zaganjanje' hitro pomeni odstop zaradi vozniške napake ali odpovedi tehnike,'' je dejal 21-letni Tim, ki sicer drgne šolske klopi kot študent strojništva.

Slovenca na cestah skozi vinograde in vojaške poligone ne bosta vozila lastnega dirkalnega avtomobila, saj bosta nastopila v konkurenci pokala DMACK Fiesta Trophy. Tam vsi dirkači vozijo enake ford fieste R2, ki imajo pogon na sprednji kolesi. Avtomobila pred odhodom v Nemčijo nista mogla preskusiti, saj gre za povsem nov dirkalnik, ki ga zanimivo poganja Fordov zgolj litrski motor ecoboost. Ta po predelavi zmore 180 ''konjev'' in 250 njutonmetrov navora.

V treh tekmovalnih dneh bosta prevozila več kot 1.300 kilometrov

''Avtomobil in gume so zame čista neznanka, saj bodo moji prvi kilometri šele na uradnem testiranju, poimenovanem tudi shakedown. Žal je dejstvo, saj je fiesta R2T tako sveža, da si je ne moremo sposoditi za kakšen test, ker jih ni. Sicer je avto res razreda R2, torej podobno kot moja škoda fabia R2, ampak glavna razlika je, da ima Ford turbomotor, zato bo treba hitreje prestavljati oziroma bolje izkoristiti navor pri nižjih vrtljajih,'' je dodal Novak.

Reli v Nemčiji se bo začel v petek. Skupno bo na sporedu 21 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 375 kilometrov, še dodatnih tisoč kilometrov pa bodo posadke prevozile na povezovalnih etapah.

Ne spreglejte