SiolNET. Avtomoto Novice
3,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo je zares rešil otroku življenje? Voznik ali tovornjak?

3,53

termometer

Posnetek tovornjaka vlačilca, ki je v hipu ustavil in otroku rešil življenje, je postal viralen. Je bil za sunkovito zaviranje zaslužen moderen tovornjak ali zelo priseben voznik?

Zgodilo se je na Norveškem, kjer je otrok stopil z avtobusa in nato izza njegovega zadnjega dela neprevidno stekel čez cesto. V istem trenutku je po cesti pripeljal tovornjak s prikolico. Sunkovito je zaviral, otrok se je odmikal in se izognil zanj usodnemu trčenju.

[video: 66306 / ]

Volvo otrok prečkanje ceste Foto: Volvo

Volvov tovornjak še nima sistema za prepoznavanje pešcev

Na spletu so se hitro pojavile polemike, kdo je otroku dejansko rešil življenje. Torej, je bil zaslužen sistem za zaviranje v sili in prepoznavanje pešcev v Volvovem tovornjaku ali prisebnost voznika? Kot smo že pisali, je tudi tovornjak proti avtobusu peljal precej hitro. V Sloveniji zakon veleva skrajno previdno vožnjo, ko peljemo mimo ustavljenega (šolskega) avtobusa. Primer, ko otrok steče izza avtobusa, je eden najbolj šolskih primerov nevarnega položaja v prometu.

Oglasili so se tudi pri Volvu oziroma družbi Volvo Trucks. Priznali so, da je bil tovornjak sicer opremljen s sistemom za opozorilo pred naletom in samodejnim zaviranjem v sili, a da ta za zdaj še ne prepoznava pešcev. Za hitro ustavljanje so bili zaslužni priseben voznik, dobro vzdrževana prikolica tovornjaka in dobre zavore.

"Položaj s posnetka tudi kaže na pomen tesnega sodelovanja s prometnimi pobudami in osveščanjem otrok na nevarne primere v prometu," so še zapisali pri Volvu.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vsako leto v prometnih nesrečah umre več kot 260 tisoč ljudi, ki so mlajši od 19 let. Mnogo takih nesreč vključuje tudi avtobuse in tovornjake. Pri Volvu so že leta 2015 začeli kampanjo "Stop, look, wave", s katero poskušajo otrokom razložiti pomen varnega prečkanja ceste. Ti se morajo pred prečkanjem najprej ustaviti, pogledati v obe smeri in počakati na vidni stik z vozniki. Šele ko so prepričani, da so jih vozniki opazili in da bodo ustavili, lahko prečkajo cesto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 84
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin