Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
22. 10. 2016,
6.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Natisni članek

Carlos Ghosn Mitsubishi Nissan Renault

Sobota, 22. 10. 2016, 6.54

6 let, 7 mesecev

Kdo je avtomobilski kralj, ki bo prodal deset milijonov vozil

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Nissan je za dobri dve milijardi evrov kupil večinski delež v Mitsubishiju, zasnoval avtomobilsko navezo Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn pa bo zdaj kot predsednik uprave vodil tudi tri ločene avtomobilske znamke. Te bodo letno predvidoma izdelale več kot deset milijonov vozil, kar na svetu uspeva le še Toyoti in koncernu Volkswagen.

Carlos Ghosn letno z letalom med Parizom in Tokiom opravi za okrog 150 tisoč zračnih milj, tekoče govori pet jezikov in letno zasluži več milijonov evrov. Forbes ga je označil za najbolj delavnega avtomobilskega menedžerja. | Foto: Reuters Carlos Ghosn letno z letalom med Parizom in Tokiom opravi za okrog 150 tisoč zračnih milj, tekoče govori pet jezikov in letno zasluži več milijonov evrov. Forbes ga je označil za najbolj delavnega avtomobilskega menedžerja. Foto: Reuters

Nissan bo imel pravico veta pri vseh odločitvah uprave Mitsubishija

Nissan je tudi uradno postal večinski, natančno 34-odstotni lastnik Mitsubishija. Po japonskih zakonih tretjinski lastniški delež že prinaša pravico do veta pri vseh odločitvah uprave.

Predsednik Nissana Carlos Ghosn, ki je bil že do zdaj tudi predsednik uprave Renaulta, bo vodil še tretjo avtomobilsko znamko. Zaradi izbruha afere s prirejenimi podatki o izpustih Mitsubishi letos čaka tudi velika izguba. Naveza Renault-Nissan-Mitsubishi bo z Ghosnom, ki ga sicer pri novi znamki čaka predvsem trd boj s stroški, stopila pred magično mejo desetih milijonov proizvedenih vozil letno. S tem se bodo zavihteli blizu globalno vodilnima proizvajalcema Toyoti in Volkswagnu. Naveza Renault-Nissan je imela že do zdaj okrog desetodstotni delež v globalni avtomobilski industriji.

Carlos Ghosn in dozdajšnji predsednik Mitsubishija Osama Masuka. | Foto: Reuters Carlos Ghosn in dozdajšnji predsednik Mitsubishija Osama Masuka. Foto: Reuters

Sinergija treh znamk za nižanje skupnih stroškov

Ghosn, ki je pred tremi leti ob začetku proizvodnje novega renault twinga obiskal tudi novomeški Revoz, v sinergiji treh avtomobilskih znamk vidi predvsem velik potencial varčevanja, sodelovanja in s tem nižanja stroškov. Nissan in Mitsubishi bosta sodelovala na delitvi platform, skupne proizvodnje, razvoja tehnologij in podobno. Nissani bodo na primer dobili Mitsubishijev priključni hibridni sklop. V prihodnje se bo Mitsubishi tesneje povezal tudi z Renaultom, je Ghosn še povedal na uradni predstavitvi združenja.

Mitsubishi se je v zadnjem obdobju uspešno posvetil hibridnim priključnim pogonom, ki jih bo domnevno v prihodnje izkoristil tudi Nissan. | Foto: Reuters Mitsubishi se je v zadnjem obdobju uspešno posvetil hibridnim priključnim pogonom, ki jih bo domnevno v prihodnje izkoristil tudi Nissan. Foto: Reuters

Dozdajšnji predsednik Masuka kljub aferi obdržal pomembno funkcijo

Mitsubishi je v zadnjem obdobju pod vodstvom predsednika Osama Masuka dosegal pozitivne rezultate, a letos jih je pokopala afera s prirejanjem izpustov na 624 tisoč vozilih za japonski trg. Mitsubishi bo fiskalno leto, ki se bo končalo marca prihodnje leto, predvidoma končal z izgubo 240 milijard jenov (2,1 miljarde evrov).

Masuko je zaradi afere želel odstopiti, a ga je Ghosn prepričal, naj obdrži mesto prvega nadzornika podjetja. Ghosn poudarja Masukove sposobnosti reorganiziranja poslovanja in da ga bo potreboval tudi pri svojem nadaljnjem delu. Mitsubishi zagotovo čakajo številne poslovne in organizacijske spremembe, prav tako tudi občutno manjšanje stroškov. Ghosnu je tak proces nekoč uspel že pri Nissanu, ki ga je prevzel v precej slabši kondiciji, kot jo ima japonska znamka danes.

Takoj po prevzemu je vodstvo Nissana pri Mitsubishiju tudi oklestilo upravo na le še 11 članov. Nissan bo prav tako postavil Trevorja Manna za operativnega vodjo podjetja.

Ne spreglejte