Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 10. 2018,
10.50

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek zimske gume

Ponedeljek, 29. 10. 2018, 10.50

5 let, 5 mesecev

Katere so najbolj zanesljive zimske pnevmatike?

Oglasno sporočilo

Stopamo v hladnejše dni in z nizkimi jutranjimi temperaturami bo počasi nastopil čas za prehod na zimske pnevmatike. Datum, ki si ga morate zapomniti, je 15. november, ko mora biti vaš avtomobil pripravljen na zimo.

ceneje.si | Foto: Tisti, ki ne boste pravočasno pripravljeni z zimskimi pnevmatikami in opremo, vam na cesti grozijo kazni in - kar je še huje - s svojo nepripravljenostjo na cesti lahko ogrožate sebe in druge. Zato ne podcenjujte pomena dobrih zimskih pnevmatik, ki lahko pogosto pomenijo razliko med varno potjo domov in zdrsi ali celo nesrečo.

Da bi za svoj denar pri nakupu zimskih pnevmatik dobili čim bolj kakovostno gumo, si oglejte rezultate testiranj in razmislite, kateri dejavniki so vam pri nakupu najpomembnejši. Čeprav proizvajalci trdijo, da so vse nove gume tudi dobre in kakovostne, so rezultati vseeno pokazali kar nekaj razlik med gumami različnih proizvajalcev.

Letošnje testiranje zimskih pnevmatik je bilo opravljeno v dveh najpogostejših dimenzijah pnevmatik: 175/65 R14 T in 205/55 R16 H, končni rezultat pa je skupek različnih meril ocenjevanja.

Pnevmatike so bile testirane na suhi podlagi (15 % ocene), na mokri cesti (30 % ocene), na snegu (20 % ocene) in na ledu (10 % ocene), na rezultate pa so vplivale tudi glasnost pnevmatike (5 % ocene), njena vzdržljivost oziroma obraba (10 % ocene) in poraba goriva (10 % ocene). Točke se dodeljujejo tako, da nižji rezultat pomeni boljšo predstavo pnevmatike, višji rezultat pa pomeni, da se na testu ni izkazala za dobro.

Končna izbira vaše nove zimske pnevmatike naj bo odvisna od različnih dejavnikov. Ocena na testih seveda ni edino merilo za izbor novih pnevmatik za avtomobil. Upoštevati morate predvsem svoje vozne navade in poti, po katerih se vozite, zlasti pozimi.

Ne pozabite, da pri nakupu z malo brskanja po spletnih trgovinah lahko tudi prihranite pri nakupu in si morda omislite še nova platišča. Dobro razmislite, preverite modele in rezultate testiranja, prepričajte se o potrebnih dimenzijah in se izognite neprijetnim presenečenjem na cesti.

zima sneg vožnja družina | Foto:

Zimske gume dimenzije 175 / 65 R14 T

Ta dimenzija pnevmatik je primerna za manjše avtomobile, kot so Ford Fiesta (na kateri so izvedli testiranja), VW Polo in Renault Twingo.

1. Continental Winter Contact TS860

Prvi dve pnevmatiki sta na testu dosegli enako odlično oceno 2,1 - zelo priporočljivo. Continentalova guma se je odlično izkazala na mokri cesti in na ledu, kjer je dosegla najboljšo oceno izmed vseh testiranih pnevmatik. Z nizko obrabo in zanesljivo predstavo na vseh podlagah si je prislužila oceno zelo priporočljivo.

2. Dunlop Winter Response 2

Pnevmatika, ki si je ravno tako zaslužila oceno zelo priporočljivo, je Dunlopova Winter Response 2. Blestela je v testu porabe goriva, skupaj z nizko obrabo pa se je izkazala za zelo varčno pnevmatiko. Z najkrajšo zavorno potjo na mokri cesti in odlično predstavo tudi na suhi in poledeneli cesti je odlična možnost za vse, ki iščete dobro uravnoteženo pnevmatiko.

3. Firestone Winterhawk 3

Najboljšo predstavo na suhi cesti je ponudila pnevmatika Firestone Winterhawk 3, ki se je izkazala tudi z majhno porabo goriva in kot najtišja na testu. Kljub pomanjkljivostim na mokri cesti se je dobro izkazala na snegu in ledu ter si tako prislužila oceno 2,6 - priporočljivo.

4. Nokian WR D4

Nokianova pnevmatika je presenetila z najboljšo predstavo na ledu, svoje četrto mesto pa potrdila še pri vožnji na mokri cesti. Manjše slabosti je pokazala pri vodljivosti na snegu in vožnji po suhi cesti, na koncu pa si prislužila oceno 2,7 - priporočljivo.

5. Goodyear UltraGrip 9

Pnevmatika z najmanjšo obrabo na testu je Goodyearova UltraGrip 9, ki se je izkazala tudi z majhno porabo goriva. Na cesti se je najbolje odrezala na mokri cesti in na ledu, kljub rahlo slabši predstavi na suhi cesti in na snegu pa si je prislužila peto mesto z oceno 2,8 - priporočljivo.

Zimske gume dimenzije 205 / 55 R16 H

Najbolj prodajane pnevmatike v Evropi v dimenziji, ki ustreza zelo širokemu naboru avtomobilov nižjega srednjega razreda, nosijo pa jih tudi mnoga manjša cestna terenska vozila.

1. Continental Winter Contact TS860

Tudi v tej dimenziji se je najbolj izkazala Continentalova pnevmatika, ki si je prislužila oceno 2,2 - zelo priporočljivo. Najbolj prepričljiva je bila na mokri cesti, kjer si je prislužila najboljšo oceno med testiranimi pnevmatikami. Najboljša je bila tudi pri porabi goriva in pri glasnosti - velja za najtišjo tako v kabini kot zunaj nje. Z odlično predstavo na vseh podlagah je zasluženo zasedla prvo mesto na testu te dimenzije.

2. Goodyear UltraGrip 9

V tej dimenziji se je Goodyearova pnevmatika izkazala še bolj kot v manjši dimenziji. Z najboljšo predstavo na mokri cesti in majhno porabo si je prislužila oceno 2,2 - zelo priporočljivo. Zelo dobro se je izkazala tudi na suhi cesti in na snegu, kar pomeni, da gre za dobro uravnoteženo pnevmatiko - dobro služi v vseh razmerah, ki nam jih lahko ponudi zimsko vreme.

3. Dunlop Winter Sport 5

Dunlopova pnevmatika si je z odlično predstavo in vodljivostjo na snegu prislužila oceno 2,3 - zelo priporočljivo. Dobro se je odrezala tudi na mokri in suhi cesti, kar pomeni, da gre za še eno pnevmatiko, ki nas ne bo razočarala.

4. Kleber Krisalp HP 3

Naslednja pnevmatika na seznamu najboljših v tej dimenziji je Kleberjeva Krisalp HP 3. Z zelo dobro vožnjo po snegu in ledu je odlična izbita za tiste, ki se veliko vozite po takšnem terenu. Dobro se je odrezala tudi na suhi cesti, slabšo oceno pa si je prislužila na mokri cesti zaradi težav splavanja. Končna ocena 2,6 - priporočljivo je še vedno zelo dober rezultat za to znamko v lasti Michelina.

5. Michelin Alpin 5

Michelinova pnevmatika si je zagotovila mesto v top 5 z oceno 2,7 - priporočljivo. Kljub slabši predstavi na snegu, kjer je imela težave z vodljivostjo, je rezultat popravila z najboljšo predstavo na suhi cesti med vsemi testiranimi pnevmatikami in z najmanjšo obrabo. Kljub malo višji porabi goriva se je dobro odrezala tudi na drugih podlagah.

Naročnik oglasnega sporočila je Ceneje d.o.o.

Ne spreglejte