Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 10. 2018,
11.35

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

1

Natisni članek

Volkswagen dražba

Ponedeljek, 8. 10. 2018, 11.35

5 let, 6 mesecev

Kakšno odkritje: v garaži skrit VW hrošč s prevoženimi 37 kilometri #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

1

Hrošč je ob mustangu in 911 eden najbolj kultnih avtomobilov v zgodovini. Poznajo ga praktično vsi, svoj pečat pa je v sedemdesetih letih pustil tudi v odročnih državah in krajih. Njegov novodobni naslednik počasi končuje svojo pot, skupaj so jih izdelali več kot 21 milijonov, od tega 948.370 v letu 1964. Eden izmed skoraj milijona proizvedenih v tem letu je na prodaj prek dražbene hiše Hemmings za skoraj 900 tisoč evrov.

Galerija: najdba in pol - volkswagen hrošč iz leta 1964

Fotogalerija
1 / 14

Je zanimiva zgodba dovolj za pregrešno visoko ceno?

Ko je bil Rudy Zvarich star 37 let, je bil lastnik hrošča iz leta 1957. Uporabljal ga je za vsakodnevne opravke ter bil navdušen nad videzom in uporabnostjo modela. Volkswagen se je leta 1965 odločil, da bo prenovil svojega aduta, Zvarich pa nad prenovo ni bil navdušen. Zavedal se je, da bo njegov hrošč moral kmalu v pokoj, zato je preiskal vse prodajne salone in na koncu le našel enega zadnjih novih primerkov. Kupil ga je za 1.756,90 dolarja (1.526 evrov) in parkiral v garažo, kjer je čakal na upokojitev sedem let starejše Volkswagnove legende.

Kljub svoji starosti ima hrošč iz leta 1964 prevoženih le 37 kilometrov. Gre za praktično nov avtomobil, ki še ni imel vgrajenih sprednjih brisalcev, stranskega ogledala in odstranjenih prvotnih zaščitnih nalepk. | Foto: Hemmings Kljub svoji starosti ima hrošč iz leta 1964 prevoženih le 37 kilometrov. Gre za praktično nov avtomobil, ki še ni imel vgrajenih sprednjih brisalcev, stranskega ogledala in odstranjenih prvotnih zaščitnih nalepk. Foto: Hemmings

volkswagen beetle
Avtomoto Uradno: Konec proizvodnje kultnega VW "hrošča"
Avtomoto Najbolj revolucionarni VW po hrošču? Mislijo z njim resno? #video

Z njim je prevozil vsega 37 kilometrov

Ob prevzemu je vanj namestil svoj akumulator in avtomobil zapeljal v prijateljevo garažo. Tam je stal dve leti. V vmesnem času je pri hiši zgradil garažo, se s hroščem še zadnjič zapeljal in ga izpostavil sončnim žarkom. Kljub prvotnim namenom, da bo hrošč iz leta 1964 zamenjal ostarelega iz leta 1957, se to ni nikoli zgodilo. Njegova zbirka avtomobilov je rasla, hrošč pa je ostal na svojem mestu. Iz njega je odstranil vse tekočine in ga pokril z zaščitno prevleko. Naslednjega pol stoletja je bil hrošč parkiran na istem mestu in pokrit z isto ponjavo. Zverich avtomobila ni nikoli registriral ali zavaroval, nikoli ni nanj namestil originalnih dodatkov, pokrovi koles so še danes zaviti v prvotni zaščitni ovoj, brisalci pa so še vedno spravljeni in čakajo na prvo namestitev.

Leta 2014 je pri 87 letih Zverich umrl, zbirko avtomobilov pa je dobil njegov vnuk. Dve leti kasneje so odprli to časovno kapsulo, hrošča spravili v delujoče stanje, zdaj pa ga prodajajo za okrogel milijon dolarjev (870 tisoč evrov).

Volkswagen beetle 1964 | Foto: Hemmings Foto: Hemmings

Volkswagen beetle 1964 | Foto: Hemmings Foto: Hemmings

Volkswagen beetle 1964 | Foto: Hemmings Foto: Hemmings

Ne spreglejte