Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
17. 3. 2023,
22.20

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77

6

Natisni članek

porsche 944 Porsche

Petek, 17. 3. 2023, 22.20

1 leto, 1 mesec

Dražen Petrović in porsche 944

Kako so Draženu Petroviću ukradli porscheja #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77

6

Dražen Petrović porsche | Foto osebni arhiv

Foto: osebni arhiv

Ko se je na Hrvaškem v začetku devetdesetih let začela vojna, so košarkarskemu asu Draženu Petroviću ukradli njegov porsche 944 turbo. Tega je dobil v času igranja za Real Madrid.

Prvi Petrovićev avtomobil je bil volkswagen golf druge generacije. Z njim se je vozil doma v Šibeniku in nato tudi v Zagrebu, ko je prestopil k Ciboni. Vozil ga je do nakupa alfe romeo, ko je leta 1986 za eno leto prestopil v sloviti Real Madrid, je v Španiji dobil porscheja 944. Avtomobil v vrednosti 46 tisoč ameriških dolarjev je bil domnevno darilo predsednika madridskega kluba.

Petrović in rdeči porsche 944 turbo

S tem avtomobilom in Petrovićem pa je povezanih več zanimivih zgodb. Takrat je trener madridskega kluba postal George Karl in njegova pot s Petrovićem se je križala med njegovimi pripravami pred odhodom v ligo NBA. Ko je odpotoval v Portland, je porscheja za čas njegovega dela v Madridu posodil kar Karlu. Avtomobila ni imel namena prepeljati v ZDA, kjer se je nato vozil z jeepom grand cherokeejem.

Dražen Petrović | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V času vojne vihre se ni obremenjeval z avtomobilom

Zato je rdeči porsche postal Draženov evropski avtomobil. Tako se je iz Madrida z njim peljal na priprave takratne jugoslovanske košarkarske reprezentance in tam avtomobil rad posodil soigralcem, kot sta bila mlada Toni Kukoč in Dino Radja. Oba si takrat tovrstnih avtomobilov še nista mogla privoščiti.

Petrovićev avtomobil so ukradli v začetku devetdesetih let, ko se je na Hrvaškem začela vojna. To je Dražen ugotovil, ko se je poleti vrnil iz ZDA. Kraja športnega avtomobila pa ga ni posebej prizadela, saj je bil osredotočen le na košarko in takratno vojno stanje na področju nekdanje Jugoslavije.

Porsche 944 je bil ena prvih uspešnic

"Poklicali smo policijo, a Dražen ni bil videti zelo prizadet. Razmere za življenje so bile takrat zelo težke. Imeli smo namige, kje se avtomobil najbrž nahaja. Dražen je celo dejal, da so ga očitno potrebovali, če so ga že ukradli," se je pozneje za hrvaške medije spominjala mama Biserka.

Porsche 944 je nastal na platformi porscheja 924. V različici turbo ga je poganjal 2,5-litrski štirivaljni motor z močjo 162 ali 184 kilovatov (od 220 do 250 "konjev"). Porsche je skupno izdelal več kot 163 tisoč primerkov modela 944, ki je bil do prihoda boxsterja in 997 carrere (od leta 2004 do 2013) njihov prodajno najuspešnejši model.

Ne spreglejte