Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 5. 2015,
10.30

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

AMZS varnost tujina zavarovanje advertorial

Sreda, 27. 5. 2015, 10.30

2 meseca

Kako poskrbeti, da vam nevšečnosti ne pokvarijo počitnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vse leto ste čakali in varčevali za počitnice, potem pa se zgodi najmanj pričakovano. Pokvari se avto, izgubite prtljago ali celo zbolite. Ali veste, kaj storiti, ko se zgodi takšna nesreča?

Ko se odpravimo na težko pričakovane počitnice, imamo vedno v mislih popoln scenarij, v katerem glavno vlogo igra čisto uživanje. Toda življenje je žal nepredvidljivo in tudi počitnice se lahko zelo hitro spremenijo v najhujšo nočno moro.

Preverimo, katere so najbolj predvidljive situacije, ki se nam lahko zgodijo med potovanjem, in na katere se lahko že vnaprej ustrezno pripravimo.

Ko se zalomi že na poti

Avto je napolnjen s prtljago, vsi družinski člani z nasmehom na obrazu čakajo začetek potovanja. In kaj, če se zgodi najhuje in se na cesti, nekje v tujini vaš avtomobil pokvari?

Še preden se odpravite na pot, preverite, v kakšnem stanju je vaš jekleni konjiček, samo tako boste lahko štartali brez slabe vesti.

Toda nesreče se dogajajo in določene situacije niso predvidljive. Ko se zgodi nesreča, okvara motorja ali vam odpove pnevmatika, najprej poskrbite za lastno varnost. Avtomobil najprej umaknite s cestišča na varni odsek, kjer ne boste nikogar ovirali in kjer bo dovolj varno. Prižgite vse štiri smerokaze, takoj ustrezno zaščitite kraj dogodka s trikotnikom in oblecite varnostni brezrokavnik.

Naslednji korak je povsem preprost. Če ste pred odhodom sklenili članstvo Premium AMZS, boste sebe in avtomobil spravili na varno brez dodatnih zapletov in slabe volje. Vse, kar morate storiti, je, da pokličete 24-urno avtomobilsko asistenco, ki vam zagotavlja pomoč v državah Evrope in Sredozemlja.

Kam je šla moja prtljaga?!

Tudi kraja ali izguba neprecenljivih predmetov je pogosto lahko neizogibni del našega potovanja. Kaj boste naredili, če vam izgine prtljaga, vas sredi ulice oropajo žeparji ali vam vdrejo v avtomobil in ukradejo pomembne dokumente? Tudi takšne scenarije so predvideli na AMZS, njihovo novo članstvo Premium vam poleg popolne avtomobilske asistence ponuja tudi turistično in zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, ki vam krije škodo tudi v takšnih situacijah.

Ko zbolimo daleč od doma

Bolezen ne izbira datumov, zato se, zlasti če imate majhne otroke, nemalokrat zgodi, da tudi na počitnicah potrebujete zdravniško pomoč.

Priporočljivo je, da že pred odhodom med prtljago spravite tudi osnovno potovalno lekarno. Poleg osnovnega avtomobilskega paketa za prvo pomoč priporočamo, da na pot vzamete še:

- zdravila za samozdravljenje manjših zdravstvenih težav, - zaščito pred soncem, - sredstva za zaščito pred komarji in drugimi insekti, - zdravila, ki vam jih je predpisal zdravnik, - poskrbite pa tudi za celovito asistenco v tujini, ki vključuje tudi zdravstveno zavarovanje.

Pred odhodom preverite svoje zdravstveno zavarovanje za tujino. S članstvom AMZS Premium boste zagotovili popolno zdravstveno zavarovanje v tujini zase in za svojo družino.

Zdravstveno zavarovanje v članstvu Premium vključuje 24-urno pomoč na telefonski številki AMZS +386 1 530 53 54 v primeru bolezni ali nezgode, ki članu Premium pomaga tako, da :

- posreduje informacije o možnostih zdravstvenih storitev v državi, v katero član potuje, in njihovi ustreznosti, - vzpostavi stik z lečečim zdravnikom člana, če je to potrebno, - svetuje glede najprimernejšega postopka zdravljenja, - organizira zdravljenje člana in v okviru zavarovalne vsote prevzame stroške zdravljenja v bolnišnici ter stroške prevoza do bolnišnice ali v domovino.

Kam je šla moja kreditna kartica?

Kreditna in plačilna kartica sta osnovni plačilni sredstvi v tujini. Priporočljivo je namreč, da na pot vzamemo čim manj gotovine, saj se s tem izognemo izgubi gotovine in menjalniškim zagatam. Toda tudi kreditne kartice so lahko zelo privlačen predmet kraje.

S članstvom Premium bo krita škoda do 150 EUR, ki nastane zaradi zlorabe izgubljene ali protipravno odvzete plačilne oziroma kreditne kartice, do trenutka ko izdajatelj prevzame odgovornost.

Ko daleč od doma ostanete brez dokumentov

Tudi to se dogaja, zato imejte pri sebi vedno overjene kopije dokumentov, ki jih hranite ločeno od originalnih.

Ob izgubi in kraji dokumentov na ministrstvu za zunanje zadeve priporočajo, da se najprej javite pri najbližjem diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije, kjer vam bodo izdali nove dokumente za pot domov.

V okviru članstva Premium so kriti tudi stroški izdelave novih dokumentov do višine 50 EUR.

Ne spreglejte