Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
10. 11. 2014,
22.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kia

Ponedeljek, 10. 11. 2014, 22.57

8 let

Kako naj slovenski dobavitelji prepričajo nove avtomobilske gigante?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Naša moč v skupnem nastopu in lastnem razvoju," pravijo slovenski avtomobilski dobavitelji, ki letno ustvarijo 3,5 milijarde evrov prihodkov. Potencial srednja Evropa, čez nekaj let Rusija.

Kia Motors na Slovaškem prvič gosti sejemsko predstavitev potencialnih tujih dobaviteljev

Dvanajst slovenskih družb, ki prihajajo s področja avtomobilskih dobaviteljev, bo danes skupaj z javno agencijo Spirit in slovenskih veleposlaništvom na Slovaškem predstavilo svoje produkte vodilnemu menedžmentu tovarne Kie v Žilini. Bo bo sploh prvič, da bodo Korejci medse sprejeli tako skupino in ji omogočili skoraj sejemsko predstavitev. Prav japonski in korejski avtomobilski proizvajalci namreč slovenskemu gospodarstvu nudijo velik potencial za nove posle, saj slovenskih dobaviteljev pri teh znamkah praktično ni.

Skupni nastop dobaviteljev odpira vrata do ključnih menedžerjev

Slovenski avtomobilski grozd ACS in agencija Spirit sta do zdaj že organizirala štiri podobne obiske tovarn. Začeli so pri BMW-ju v Munchnu, nadaljevali pri Škodi v Mladi Boleslavi, obiskali so še Fiat v Torinu in AvtoVAZ v Toljatiju. Po besedah predsednika ACS Dušana Bušena so bili plod vseh teh obiskov vsaj štiri ali pet projektov, ki jih zdaj slovenske družbe nadaljujejo.

"Naša priložnost je prav v skupnem nastopu. Danes bodo dvanajst slovenskih družb sprejeli vsi najvišji predstavniki Kie Motors na Slovaškem. Če bi se katerakoli izmed družb za sestanek poskušala dogovoriti posamično, do teh najvišjih kadrov ne bi prišla. Nam pa uspevajo neposredni stiki s tistimi, ki o dobaviteljih odločajo. Najpomembneje je priti na širši seznam tovarne in ko se pojavi priložnost za projekt, je nato posel lahko sklenjen precej hitro," nam je v Žilini na predvečer dogodka povedal Bušen.

Adut slovenskih družb ni nižja cena, temveč lasten razvoj in dodana vrednost

Slovenski avtomobilski dobavitelji so še posebej osredotočeni na avtomobilske tovarne oddaljenosti do okrog 500 kilometrov iz Slovenije, prav področje srednje Evrope pa nudi največ priložnosti.

"Vsi obiski tovarn sicer niso enaki. Danes bodo družbe razstavile komponente. Pri predstavitvi niso osredotočene na nudenje nižje cene od aktualnih dobaviteljev, temveč izpostavljajo lasten razvoj in višjo dodano vrednost. S tem se učinkovito širi slovensko znanje," dodaja Bušen.

Prvi predstavnik slovenskih dobaviteljev kot prednost slovenskih družb izpostavlja prav lasten razvoj in marketinško jedro, ki je ostalo v slovenski lasti. Družbe so razvile globalne produkte, ki so s pravo ceno in ustrezno logistiko zanimivi tudi za največje avtomobilske proizvajalce.

Ne spreglejte