Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
21. 11. 2017,
4.14

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

električni avtomobili Volkswagen

Torek, 21. 11. 2017, 4.14

6 let, 5 mesecev

Kako bo Volkswagen letno izdelal sto tisoč električnih avtov in ugnal Teslo, Nissan …

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Volkswagen želi v prihodnjih osmih letih postati vodilni proizvajalec električnih vozil na svetu in ugnati tekmece, kot so Tesla, Nissan, General Motors in manj znane kitajske znamke. V prestrukturiranje proizvodnje bodo vložili več kot 30 milijard evrov.

To je eden izmed načrtovanih Volkswagnovihn električnih crossoverjev, ki jih bodo po letu 2020 izdelali na novi platformi MEB. | Foto: Volkswagen To je eden izmed načrtovanih Volkswagnovihn električnih crossoverjev, ki jih bodo po letu 2020 izdelali na novi platformi MEB. Foto: Volkswagen

Največ svojih električnih avtomobilov bodo za Evropo izdelali v tovarni v Zwickauju. Leta 2020 prihaja na ceste prvo tako vozilo, ki bo dimenzijsko podobno golfu. | Foto: Volkswagen Največ svojih električnih avtomobilov bodo za Evropo izdelali v tovarni v Zwickauju. Leta 2020 prihaja na ceste prvo tako vozilo, ki bo dimenzijsko podobno golfu. Foto: Volkswagen Volkswagen je že konec prejšnjega tedna do leta 2022 napovedal vložek 34 milijard evrov v razvoj električnih in avtonomnih avtomobilov. Taka usmeritev bo prinesla tudi spremembe pri razporeditvi modelov znotraj njihovih tovarn.

Volkswagnov prvi pravi električni avto prihaja leta 2020

Največ svojih električnih avtomobilov bodo za Evropo izdelali v tovarni v Zwickauju. V to tovarno bodo vložili milijardo evrov, tam pa bodo izdelovali vozila z nove platforme MEB za električna vozila. Leta 2019 bodo tam začeli izdelovati električno kombilimuzino na osnovi študije I.D., ki jo na cestah pričakujemo leto pozneje. Leta 2020 nameravajo tam izdelati letno sto tisoč vozil. Iz Zwickauja bodo prihajali tudi električni avtomobili za sestrske znamke Audi, Seat in Škoda. Čehi bodo svoj prvi električni avto leta 2020 izdelali v Mladi Boleslavi.

Električne avtomobile za Kitajsko, ki je največji trg elektromobilnosti, bodo izdelovali lokalno. V ta projekt bodo do leta 2025 vložili deset milijard evrov.

Volkswagen bo zdajšnjo proizvodnjo golfa in passata iz Zwickauja preselil v tovarni v Wolfsburgu in Emdnu. V Wolfsburg bodo vložili 2,9 milijarde, v Emden pa 1,1 milijarde evrov.

"S temi načrti bomo pripravili temelje, da Volkswagen leta 2025 postane vodilni avtomobilski proizvajalec električnih vozil," je dejal predsednik koncerna Matthias Muller.

Chevolet bolt ima danes realno najboljši velikoserijski avto, po letu 2021 pa bodo pri General Motorsu predstavili novo platformo za električna vozila. | Foto: Reuters Chevolet bolt ima danes realno najboljši velikoserijski avto, po letu 2021 pa bodo pri General Motorsu predstavili novo platformo za električna vozila. Foto: Reuters Velike električne načrte ima tudi Teslin ameriški tekmec General Motors

Volkswagen seveda ni edini, ki je začel izvajati reorganizacijo svoje proizvodnje. Medtem ko je Tesla na eni strani zašla v težave s proizvodnjo ključnega modela 3 in slabe novice prekriva z napovedjo električnega tovornjaka ter novega roadsterja, v ZDA proti elektromobilnosti vse bolj odkrito stopa tudi General Motors (GM). Njihov Chevrolet ima z boltom trenutno najboljši velikoserijski električni avto na svetu. Zelo dobro so z drugo generacijo leafa prodajno začeli tudi pri Nissanu.

GM bo do leta 2021 predstavil novo platformo za električna vozila, s katero bodo že do leta 2023 predstavili vsaj 20 vozil z vgrajeno baterijo. Do leta 2020 bodo na osnovi bolta predstavili tri nova električna vozila. Dva med njima bosta električna crossoverja. Pri GM predvidevajo, da bodo do leta 2o26 letno že uspeli prodati po milijon električnih vozil. Predsednica koncerna Mary Barra napoveduje pocenitev vozil in predvsem litij-ionskih baterij, kar bo omogočilo dobičkonosnost električnih vozil.
Ne spreglejte