Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 2. 2018,
14.38

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

DARS cestni promet DarsGo Slovenija

Sobota, 3. 2. 2018, 14.38

6 let, 2 meseca

Kaj se dogaja z uvedbo elektronskega cestninjenja za tovornjake?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Dars Go | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Tovornjaki na slovenskih avtocestah so še vedno primorani uporabljati plačilo cestnine na cestninskih postajah, a s 1. aprilom tega ne bo več, kar bo pomembno izboljšalo pretočnost prometa. Poleti in tudi v prometnih konicah bo zastojev manj, pa tudi sam promet bo potekal hitreje kot doslej.

Kljub pomislekom v javnosti nam pristojni zagotavljajo, da se vsi udeleženi držijo rokov in da bodo, kakor so najavili pri Darsu, s 1. aprilom sistem tudi dejansko uvedli. V konzorciju družb Telekom Slovenije in Q-Free ASA vse aktivnosti izvajajo skladno z zastavljeno časovnico in zapletov v zvezi z najavljenim datumom vzpostavitve ne pričakujejo.

Z začetkom aprila 2018 se tako na avtocestah v Sloveniji začne obdobje elektronskega cestninjenja za vse domače in tuje voznike tovornjakov, avtobusov in drugih vozil z največjo maso nad 3,5 tone. Vsa omenjena vozila bodo morala imeti od tega dne v uporabi napravo DarsGo, ki bo s pomočjo mikrovalovne tehnologije komunicirala s 127 cestninskimi portali na avtocestnem omrežju. Del sistema Dars v živo uporablja že od avgusta 2017.

Večja pretočnost ter plačilo glede na prevožene kilometre in izpust CO2

Vsak tovornjak bo dobil napravo za odčitavanje vrednosti. Kavcija zanjo znaša 10 evrov. | Foto: Gašper Pirman Vsak tovornjak bo dobil napravo za odčitavanje vrednosti. Kavcija zanjo znaša 10 evrov. Foto: Gašper Pirman

Ključna razloga, zakaj se sistem uvaja, sta ravno večja pretočnost prometa in obračun cestnine glede na dejansko prevožene kilometre na celotnem avtocestnem omrežju in stopnja izpusta CO2 na posamezno vozilo. V praksi bo to pomenilo, da bodo težja vozila plačevala drugačno ceno kot manjša, bolj ekonomična in zelena vozila. Cenovna primerjava današnjega in prihodnjega sistema cestninjenja še ni mogoča, saj Dars v sodelovanju z avtoprevozniško zbornico, ministrstvom za infrastrukturo in združenji cene na kilometer še ni določil.

Sistem bo cestnino zaračunal samodejno, tiste kršitelje, ki naprave DarsGo ne bodo imeli, pa bo sistem tudi samodejno zaznal in jih sankcioniral. "Na vse portale smo že uspešno namestili obcestno opremo, ki je že priključena na optiko in električno napajanje ter je v fazi testiranja. Izvedli smo tudi področne komisijske preglede po zakonu o cestah, s čimer smo pridobili dovoljenje za varnost in zanesljivost novega sistema elektronskega cestninjenja tako imenovanih težkih vozil na slovenskih avtocestah ter hitrih cestah," so nam pred kratkim zatrdili pri Darsu.

Naročili so 150 tisoč naprav DarsGo, po njihovi oceni pa bodo morali opremiti od sto tisoč do 120 tisoč tovornih vozil. Ker do zdaj za vožnjo po avtocesti ni bila potrebna registracija, je ocena tako le okvirna.

Zemljevid vseh cestninskih portalov na avtocestnem križu. Elektronsko cestninjenje se začne aprila letos. | Foto: DARS/zajem zaslona Zemljevid vseh cestninskih portalov na avtocestnem križu. Elektronsko cestninjenje se začne aprila letos. Foto: DARS/zajem zaslona

Cestninske postaje se bodo začele rušiti

Po uvedbi sistema DarsGo bodo cestninske postaje na slovenskem avtocestnem omrežju postopoma odstranili. Začeli bodo s tistimi, ki predstavljajo največjo motnjo v prometu. Širše območje zdajšnjih cestninskih postaj bodo temeljito rekonstruirali, na teh lokacijah pa bo Dars vzpostavil točke nadzora, kjer bodo poleg cestninskih nadzornikov prisotni še policisti, prometni inšpektorji in cariniki.

Začetek odstranitve prvih cestninskih postaj je načrtovan spomladi 2018, po uvedbi novega elektronskega cestninjenja. Trenutno je v teku razpis za izvajalca del, rok za oddajo ponudb pa se konča prihodnji mesec. Razpis je razdeljen na tri sklope, kar pomeni, da bo izvajalec del izbran za vsak sklop.

cestnina avtocesta dars | Foto: STA/Danijel Novakovič Foto: STA/Danijel Novakovič Sklop 1: Rušitev in preureditev cestninskih postaj Log, Torovo, Hrušica in Vrhnika vključno s platojem ter obnovo voziščne konstrukcije na odseku A2/0009 Brnik–Vodice od km 4.041 do km 5.246 in A2/0010 Vodic.

Sklop 2: Rušitev in preureditev cestninskih postaj Vransko, Tepanje, Drnovo, Krško in Sl. Konjice, vključno s platojem.

Sklop 3: Rušitev in preureditev CP Nanos, Dane, Logatec, Unec-S, Unec-J, Razdrto-S, Razdrto-J, Postojna-S, Postojna-J in OVK HC H4/0374 in 0774 Razdrto-Vipava od km 0,000 do km 0,075, razcepa A1/0154 Nanos.

Vrstni red rušitve je odvisen tudi od rezultatov razpisa. Predvideno je, da bo med prvimi porušena cestninska postaja Log, ki je tudi prometno najbolj obremenjena. Razpis za rušitev in preureditev drugega svežnja 18 cestninskih postaj (šest čelnih in 12 stranskih) pri Darsu načrtujejo za drugo polovico letošnjega leta, izvedbo pa za prihodnje leto.

Kako se prijaviti?

Za registracijo vozila v sistem DarsGo in pridobitev naprave DarsGo morajo uporabniki predložiti prometno dovoljenje in dokazilo o emisijskem razredu EURO, za vozila, registrirana v Sloveniji, pa le prometno dovoljenje. Administrativni stroški za registracijo vsakega vozila in personalizacijo naprave DarsGo z DDV znašajo 10 evrov.

Uporabniki se že lahko registrirajo na sedmih matičnih servisih DarsGo na naslednjih lokacijah:

DarsGo servis Ljubljana (Grič 54, Ljubljana – ob zahodni ljubljanski obvoznici),
DarsGo servis Maribor (Počivališče Maribor, smer Ljubljana),
DarsGo servis Lopata (Počivališče Lopata, smer Maribor),
DarsGo servis Grabonoš (Počivališče Grabonoš, smer Ljubljana),
DarsGo servis Obrežje (Mejni prehod Obrežje, vstop v državo),
DarsGo servis Gruškovje (Mejni prehod Gruškovje, vstop v državo),
DarsGo servis Fernetiči (Mejni prehod Fernetiči, vstop v državo).

Uporabniki tovornih vozil se lahko registrirajo tudi na spletni strani www.darsgo.si. Predvidoma od začetka leta 2018 se bodo lahko registrirali tudi na pooblaščenih bencinskih servisih ob avtocestnem omrežju.
Ne spreglejte