Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
2. 2. 2016,
13.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

vinjete

Torek, 2. 2. 2016, 13.04

8 let

Kaj Darsov daljnogled pove o nadzoru in kršitvah uporabe vinjet v Sloveniji

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Dars je lani izrekel 53 tisoč glob voznikom, ki vinjete niso imeli ali pa so jo napačno uporabili. Kdaj je treba poleg globe dokupiti še vinjeto in kdo vse lahko nadzira uporabo vinjet?

Vinjete preverja 80 nadzornikov, na voljo imajo 20 kombijev in dve vozili

Včeraj je začela za vožnjo po slovenskih avtocestah in hitrih cestah veljati vinjeta kovinsko zelene barve z letnico 2016. Nadzor nad pravilno uporabo vinjete – ta mora biti nameščena v zgornjem levem kotu vetrobranskega stekla ali pa pred vzvratnim ogledalom – lahko poleg nadzornikov Darsa opravljajo tudi policisti in predstavniki slovenskega finančnega urada. Dars ima za nadzor na voljo 20 kombijev in dodatni dve osebni vozili, v povprečju pa na teren pošiljajo po 80 svojih nadzornikov.

Lani več kot 53 tisoč kršitev uporabe vinjet

"Lani smo izdali 53.095 plačilnih nalogov iz naslova neplačila cestnine, ne samo zaradi neuporabe vinjete, ampak tudi zaradi nedovoljenih posegov na vinjetah, pretečenih vinjet, vinjet za napačni cestninski razred in podobno. Kršiteljev ne vodimo po narodnosti," so nam povedali na Darsu.

Najpogostejše kontrole izvajajo na cestninskih postajah na avtocestah ali na izvozih z avtocest oziroma hitrih cest. Če tam nimate nameščene vinjete oziroma nadzorniki odkrijejo kakšno drugo nepravilnost, vam grozi od 300 do 800 evrov globe. Če prekršek ugotovijo na cestninski postaji, mora voznik tam tudi kupiti novo vinjeto.

Kdaj poleg globe ni treba kupiti še nove vinjete?

Na Darsu pravijo, da nakup vinjete poleg plačila globe ni obvezen, če voznik vožnje ne nadaljuje po cesti, za katero je obvezna uporaba vinjete. Tak primer so prav izvozi z avtoceste oziroma hitre ceste ali tudi državni mejni prehodi. V Ljubljani na primer prav tako ni treba kupiti vinjete, če globo dobite zaradi neuporabe vinjete na ljubljanski obvoznici, nato pa vožnjo iz krožišča Tomačevo nadaljuje proti Črnučam in Trzinu.

"V okviru krožišča Tomačevo je predmet nadzora cestninskih nadzornikov cestninska cesta v nadaljevanju oz. cestninske ceste pred vstopom na krožišče. To pomeni, da vas cestninski nadzorniki ne bodo ustavili, če na svoji poti ne zapeljete na severno obvoznico H3. Enako velja za servisne ceste, za katere vinjeta prav tako ni potrebna, na primer med Zaloško in Letališko cesto. Takoj, ko zapeljete na ljubljansko avtocestno obvoznico, je uporaba vinjete obvezna," razlagajo na Darsu.

Tudi nadzorniki Darsa morajo uporabljati davčne blagajne

Globe je mogoče pri nadzornikih plačati tako gotovinsko kot tudi s plačilnimi karticami. Ker gre za višje zneske, je negotovinsko plačilo pri slovenskih državljanih najpogostejša oblika poravnave obveznosti.

Z novim letom so tudi za nadzornike Darsa postale obvezne davčne blagajne, enako velja pri plačevanju cestnine avtobusov in tovornjakov na cestninskih postajah. Vozniki morajo torej paziti tudi na shranjen račun za cestnino.

Slovenija med državami, ki za plačevanje uporabe avtocest in hitrih cest uporabljajo vinjetni sistem, še vedno edina pozna dražji vinjetni razred za kombije. Ločnica med avtomobili in kombiji je 1,3 metra višine vozila nad prvo osjo, nadzorniki pa se pri določanju tega, katero vinjeto bi moral uporabljati posamezen voznik, zanašajo na uradne meritve in objavljen seznam "kombijev" na spletni strani Darsa.

"Vsi uporabniki, ki menijo, da je njihovo vozilo, čeprav je na seznamu vozil, ki nad prvo osjo merijo 1,3 metra ali več, dejansko nižje, lahko vozilo pripeljejo v Cestninski uporabniški center, kjer vozilo izmerimo. Če je dejansko nižje, izdamo ustrezno potrdilo, s katerim lahko voznik to vozilo uporablja z vinjeto 2A," razlagajo na Darsu, saj v svojih nadzornih vozilih nimajo mobilnih naprav za merjenje višine vozila.

Če bi voznik imel avtomobil z avtomobilsko vinjeto 2A, ki bi bil nad prvo osjo višji od 1,3 metra, a tega vozila ne bi bilo na uradnem seznamu Darsa, za uporabo napačne vinjete ne bi bil kaznovan.

Ne spreglejte