Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
4. 6. 2015,
6.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vinjete Nemčija

Četrtek, 4. 6. 2015, 6.56

8 let

Junckerjeva ekipa opozarja Nemčijo: za vinjete ne smejo plačevati le tujci

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik Evropske komisije Jean-Claud Juncker je potrdil evropske dvome o predlaganemu nemškemu sistemu vinjet, ki naj bi diskriminiral tuje voznike. Bo EU tudi pravno posredovala proti Nemčiji?

Evropi ni všeč, da bi Nemčija domačinom denar za vinjeto povrnila

Evropska komisija na čelu z Jeanom-Claudom Junckerjem resno razmišlja o pravnih ukrepih proti Nemčiji, ki je napovedala vinjetni sistem za svoje avtoceste. Predlog Nemcev oziroma njihovega prometnega ministra Alexandra Dobrindta v Evropi že dalj časa buri duhove, saj je vse več opozoril, da je predlagani sistem v nasprotju s praksami v Evropski uniji. Kot je tudi Juncker potrdil v pogovoru za nemški časnik Suddeutsche Zeitung, bi bil lahko nemški sistem diskriminatoren do tujih voznikov.

Tuji vozniki bi morali v Nemčiji namreč za letno vinjeto odšteti do 130 evrov. Enak znesek bi sicer za vinjeto plačali tudi Nemci, a njim bi država prek nižjih zneskov za registracijo vozila od nadomestila za uporabo cest ta znesek povrnila. Medtem ko je nemški parlament uvedbo vinjet potrdil marca, je iz krogov Evropske unije mogoče zaznati vse več pomislekov. Juncker je tako zdaj posredno potrdil, da bi EU lahko ukrepala proti nemškemu predlogu.

Je vinjetni zakon sploh v skladu z nemško ustavo?

Sistem vinjet je projekt Dobrindtove stranke krščanskih demokratov CSU in v vladni koaliciji nima popolne podpore. Tako krščanski demokrati Angele Merkel (CDU) kot socialni demokrati (SPD) so bili do predlagane ureditve že dalj časa skeptični. V predvolilnih spopadih je stranka SPD sistem vinjet zavrnila iz enakih razlogov, kot jih zdaj proti Nemcem usmerja Junckerjeva ekipa.

Po pisanju nemških medijev nemški predsednik Joachim Gauck še ni podpisal predlaganega zakona, temveč naj bi v zadnjih tednih s svojo ekipo preverjal skladnost vinjetnega zakona z nemško ustavo.

Ne spreglejte