Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
29. 9. 2015,
8.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Audi Volkswagen Škoda

Torek, 29. 9. 2015, 8.40

8 let

Je ta volkswagen golf "čist" ali ne? Lastnike katerih audijev mora skrbeti?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pri Audiju so razkrili modele in motorje svojih 2,1 milijona vozil z nedovoljeno programsko opremo, ki je pretresla avtomobilsko industrijo. Številne države so ustavile prodajo vozil iz zaloge.

Pet milijonov volkswagnov, dva milijona audijev, milijon škod …

Pri Audiju so razkrili, da je 2,1 milijona njihovih vozil opremljenih z motorjem z nedovoljeno programsko opremo, ki je bila povod za zdajšnjo afero Volkswagnovega koncerna. V zahodni Evropi je takih audijev 1,42 milijona, samo v Nemčiji 577 tisoč in v ZDA 13 tisoč.

Med audiji, ki bodo potrebovali tehnično nadgradnjo, so modeli A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 in Q5, ki imajo vgrajen 1,6-litrski ali dvolitrski dizelski motor normativov Euro 5.

Vodstvo koncerna je sporočilo, da je med 11 milijoni vozil, ki imajo nedovoljeno opremo, pet milijonov volkswagnov in 1,2 milijona škod.

Med temi volkswagni so modeli šeste generacije golfa, sedme generacije passata in prve generacije tiguana. Novejši modeli, kot sta golf sedme in passat osme generacije, naj bi bili po zagotovilih koncerna "čisti".

Prepoved prodaje se dotika vozil iz zaloge z motorji Euro 5

Uvozniki Volkswagnovega koncerna v Italiji so svoje pooblaščene prodajalcev v internem pismu, ki naj ne bi bil namenjen javnosti, pozvali k prepovedi prodaje avtomobilov različnih znamk z motorjem EA 189. Gre za motor normativov Euro 5, zato prepoved dejansko ne vpliva na prodajo novih dizelskih avtomobilov znamk Volkswagen, Audi in Škoda ali gospodarskih vozil.

Prepoved bi torej lahko v poštev prišla predvsem za vozila iz zaloge. V Italiji naj bi imelo ta problematični motor od 2.500 do tri tisoč vozil, uvozniki pa prodajalce obveščajo, da lahko nadaljujejo prodajo avtomobilov z motorji normativov Euro 6. Ti so v skladu z vsemi zahtevami.

Za podoben ukrep so se odločili tudi uvozniki Volkswagna v Belgijo, kjer imajo na zalogi še 3.200 vozil, ki bi lahko bila opremljena z nedovoljeno programsko opremo.

Podoben primer je bila tudi nedavna prepoved prodaje volkswagnov v Švici, ki pa je ni zapovedal predstavnik koncerna, temveč državna institucija za verificiranje in homologiranje vozil. Po švicarskih cestah se vozi skoraj 183 tisoč vozil koncerna s problematičnim motorjem, tudi na Danskem je takih vozil okrog 91 tisoč. V Nemčiji je na cestah okrog 2,1 milijona vozil s problematičnim motorjem.

Ne spreglejte