Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
7. 10. 2023,
8.36

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

Natisni članek

Rusija rabljeni avtomobili Japonska

Sobota, 7. 10. 2023, 8.36

6 mesecev, 3 tedne

Japonski rabljeni avtomobili

Japonski posel z Rusi cvetel, a zdaj propadel

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97
Rusija avtomobili | Ruski trg novih avtomobilov je po sankcijah skoraj povsem razpadel. Fotografija je simbolična. | Foto Reuters

Ruski trg novih avtomobilov je po sankcijah skoraj povsem razpadel. Fotografija je simbolična.

Foto: Reuters

Japonski rabljeni avtomobili so bili do zdaj prava uspešnica pri ruskih kupcih, ki do večine novih avtomobilov tujih znamk zaradi sankcij ne morejo. Zdaj je tudi Japonska prepovedala izvoz večine rabljenih avtomobilov v Rusijo.

Rusija je bila nekoč eden najobetavnejših avtomobilskih trgov, toda po vojaških invazijah in posledičnih mednarodnih sankcijah je trg novih avtomobilov tam skoraj povsem razpadel. Od leta 2022 so se tuje avtomobilske znamke iz Rusije večinoma umaknile. Ker je bil nakup novih "zahodnih" avtomobilov onemogočen, so se Rusi obrnili na japonski trg rabljenih avtomobilov.

Tako je več kot četrtina vseh japonskih rabljenih vozil romala v Rusijo. Povprečna cena teh avtomobilov pa je bila 8.200 dolarjev, kar je bilo dvakrat več kot povprečna cena leta 2020.

Japoncem je posel z Rusi cvetel 

Letos je od januarja do avgusta v Rusijo prišlo 303 tisoč rabljenih avtomobilov, kažejo podatki ruske analitične družbe Autostat. Več kot polovica teh je prišla iz Japonske. V nekem trenutku je izvozno podjetje SV Alliance vsak mesec v povprečju v Rusijo poslalo 6.500 avtomobilov, toda ta posel je zdaj upadel za 70 odstotkov, je poročal Reuters.

Zaradi predpisanih tehničnih pregledov na Japonskem spodbujajo prodajo novih avtomobilov, zato je ponudba rabljenih velika. Posel trgovcev z rabljenimi avtomobili je tako cvetel, odločitev japonske vlade o prepovedi izvoza večine rabljenih avtomobilov v Rusijo pa jih je zdaj močno udarila. Japonci so aprila letos najprej prepovedali izvoz luksuznih vozil, zdaj pa tudi vseh rabljenih avtomobilov – izjema so le majhni avtomobili, kot sta na primer toyota yaris ali honda fit.

Ne spreglejte