Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 7. 2018,
12.23

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Natisni članek

Japonska vlak

Torek, 10. 7. 2018, 12.23

5 let, 9 mesecev

Japonci se ne šalijo: dve leti obnavljanja za minuto hitrejši vlak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Učinkovitost in hitrost japonskih vlakov veljata za svetovni dosežek, ki mu ne zmore konkurirati nihče. Kljub neverjetnim hitrostim in kratkim potovalnim časom bodo Japonci začeli dvoletno nadgradnjo omrežja, ki bo čas potovanja skrajšala za vsega minuto.

Japonci so znani po svojih naprednih vlakih. Z majhnimi izboljšavami, ki morda marsikomu niso jasne, pa bodo nedvomno ostali vodilni na svojem področju. | Foto: Reuters Japonci so znani po svojih naprednih vlakih. Z majhnimi izboljšavami, ki morda marsikomu niso jasne, pa bodo nedvomno ostali vodilni na svojem področju. Foto: Reuters

Skrajšanje potovalnega časa za minuto

Podjetje East Japan Railway Company, ki upravlja železnice, želi še izboljšati učinkovitost železniških povezav, zato so začeli dvoletna obnovitvena dela na železniški povezavi med mestoma Ueno in Omiya. Po končani prenovi bodo potniki med mestoma na cilj prišli minuto hitreje kot zdaj, številni pa se sprašujejo, ali je tako velik vložek smiseln za tako majhen učinek.

Kot so zapisali pri japonskem mediju Nikkei, bodo vlaki na te razdalji lahko potovali s hitrostjo 130 kilometrov na uro, kar je dvajset kilometrov na uro več, kot je mogoče zdaj. Čas potovanja trenutno traja približno trideset minut, ravno zaradi minutnega prihranka pa bodo naredili velik korak k povečanemu številu potnikov. Obnovo proge zahtevajo tudi okoliški prebivalci, saj so morali zaradi hrupa in vibracij omejiti najvišjo hitrost na 110 kilometrov na uro.

Avtomoto Lexus LS – nova japonska prestižna limuzina, ki bo izzvala BMW, Mercedes in Teslo

Z vgradnjo dodatnih zvočnih pregrad bo raven hrupa znatno nižja, vlak pa bo posledično po progi vozil z višjo hitrostjo. Velik vložek za časovno majhen korak naprej, a podjetje je rešitev za ta problem iskalo vrsto let. Zaradi hitrejših prihodov vlakov, pa čeprav za vsega minuto, bodo lahko na dan prepeljali več potnikov, saj bo dnevno vzpostavljenih več linij.

Ne spreglejte