Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2017,
12.58

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

jaguar e-pace Jaguar

Petek, 1. 12. 2017, 12.58

6 let, 4 mesece

Jaguar e-pace: britanski maček iz graškega obrata na kratek obisk v Slovenijo #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Jaguar E-pace | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Jaguarjev tretji športni terenec, ki ga izdelujejo v avstrijskem obratu Magna Steyr, je premierno zapeljal v Slovenijo. To je eden najpomembnejših prodajnih adutov britanskega proizvajalca vozil, ki bo k nam zapeljal februarja z osnovno ceno 33.416 evrov.

Športni geni so mu bili položeni v zibelko

E-pace je tretji član novodobne jaguarjeve SUV-družine, ki je postavljen na enako arhitekturno karoserijsko osnovo D8 kot land rover discovery sport in range rover evoque. Ta kompaktni SUV ima prečno postavljen motor in je po dolgem času prvi jaguar, prvič po modelu x-type, ki bo imel pogon speljan na sprednji kolesni par. Seveda bo na voljo tudi s stalnim štirikolesnim pogonom.

Za vrhunske vozne lastnosti je opremljen s posebnim vektorskim razporejanjem navora, ki je povezan z delovanjem sistema nadzora stabilnosti avtomobila in zagotavljal več varnosti tako pri zaviranju kot pri vožnji skozi zavoje. Prek elektronsko nadzorovane "mokre" sklopke je zmožen na zadnjo os prenesti navor v vsega sto milisekundah, najmočnejše motorne različice pa bodo imele še prilagojen športni program, ki bo tudi pri AWD-pogonu omogočal dinamično vožnjo po vzoru športnikov s pogonom zadaj.

V Magni Steyr ga sestavlja več kot tisoč Slovencev

Graški proizvodni obrat Magna Steyr je že vrsto let partner številnih priznanih avtomobilskih znamk za sestavo njihovih modelov. Med njihove najbolj poznane izdelke nedvomno spadata mercedes-benz razred G in mini countryman. Kmalu bodo prenehali izdelovati Minijev največji model, zamenjali pa ga bodo s proizvodnjo nove generacije serije 5. Veliki met je avstrijsko-kanadskemu gigantu uspel s podpisom pogodbe s skupino Jaguar-Land Rover, saj bo 1.200 slovenskih delavcev, ki dnevno migrirajo na delo v Gradec, pomagalo izdelovati električni model i-pace, pa tudi e-pace.

Ali bodo e-pace barvali v lakirnici v občini Hoče-Slivnica, za zdaj še ni znano, bi pa lahko v lakirnici, kjer bodo zaposlili do tri tisoč ljudi, v prihodnosti barvali še drugi jaguarjev model i-pace, ki ga bodo v Magni začeli izdelovati v drugi polovici prihodnjega leta.

V Ljubljano je predpremierno zapeljal prodajno eden najpomembnejših stebrov britanske znamke, ki bo na ogled še prvi teden decembra. | Foto: Gašper Pirman V Ljubljano je predpremierno zapeljal prodajno eden najpomembnejših stebrov britanske znamke, ki bo na ogled še prvi teden decembra. Foto: Gašper Pirman

Terensko ofenzivo je začel f-pace, zdaj jo bosta nadaljevala e-pace in električni i-pace. | Foto: Gašper Pirman Terensko ofenzivo je začel f-pace, zdaj jo bosta nadaljevala e-pace in električni i-pace. Foto: Gašper Pirman

Varčen ali športen?

Slovenski kupci se bodo v večini primerov odločili za varčne dizelske agregate, ki so cenovno dosegljivejši in predvsem cenejši za vzdrževanje. Britanska športno-terenska mačka bo na voljo z dvolitrskim prisilno polnjenim štirivaljnikom z 218 kilovati oziroma 296 "konji", ki tega športnega terenca na krilih 400 njutonmetrov navora do stotice požene v vsega 5,9 sekundah.

Slovenskim kupcem bo najbolj ugajal 110-kilovatni varčni dizelski motor. Gre za energijsko najučinkovitejšo različico s 4,7-litrsko povprečno porabo in le 124 grami izpustov CO2 na kilometer. Ta motor bo na voljo tudi v izvedbi s 180 "konji", najmočnejši dizel pa bo zmogel kar 500 njutonmetrov navora in 240 "konjev" oziroma 177 kilovatov moči. Poleg najzmogljivejšega bencinskega stroja bo na voljo še en precej zmogljiv bencinski motor s 183 kilovati in 365 njutonmetri navora.

Kdaj k nam prihaja električni bratranec i-pace?

Jaguar s študijo električnega crossoverja napoveduje novo smer britanske avtomobilske znamke in neposreden odgovor na Teslin model X. Avtomobil poganjata dva elektromotorja, ki skrbita za štirikolesni pogon. I-pace bo imel okrog 400 "konjev" sistemske moči in 700 njutonmetrov navora. Do sto kilometrov na uro bo pospešil v okrog štirih sekundah, pravijo pri Jaguarju. V avtomobil so namestili baterijo s kapaciteto 90 kilovatnih ur, ki z enim polnjenjem prinaša doseg od 300 do 400 kilometrov.

Prvi primerki velikoserijskega električnega SUV s športnim značajem bodo iz graške tovarne zapeljali v drugi polovici prihodnjega leta.

Jaguar i-pace | Foto: Reuters Foto: Reuters

E-pace je dolg dobrih 4,3 metra, širok je skoraj dva metra in visok 1,6 metra. Med osema je skoraj 2,7 metra prostora (2.681 mm). Osnovni prtljažnik ponuja 577 litrov. | Foto: Gašper Pirman E-pace je dolg dobrih 4,3 metra, širok je skoraj dva metra in visok 1,6 metra. Med osema je skoraj 2,7 metra prostora (2.681 mm). Osnovni prtljažnik ponuja 577 litrov. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte