Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
29. 6. 2018,
16.22

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

Natisni članek

rekord Nordschleife Porsche

Petek, 29. 6. 2018, 16.22

5 let, 9 mesecev

Rekord Nordschleifa: 5 minut in 19,55 sekunde

Izjemen rekord: Porsche je kralj slavnega Nordschleifa #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

Porsche je danes na slavni stezi Nordschleife po 35 letih postavil nov absolutni rekord. Prejšnji dosežek so s prototipom 919 hybrid evo izboljšali za skoraj 52 sekund. Povprečna hitrost med rekordom je znašala kar 233 kilometrov na uro.

Za volanom rekordno hitrega porscheja je bil Timo Bernhard. | Foto: Porsche Za volanom rekordno hitrega porscheja je bil Timo Bernhard. Foto: Porsche Kot smo napovedali že pred tedni, je Porsche s svojim nekdanjim prototipom 919 hybrid za vztrajnostne dirke napadel 35 let star absolutni rekord slavne steze Nordschleife v Nemčiji. Danes je Nemcem to tudi uspelo. Njihov tovarniški dirkač Timo Bernhard je 20,8 kilometra dolgo stezo odpeljal v času 5 minut in 19,55 sekunde. S povprečno hitrostjo 233 kilometrov na uro je prejšnji rekord Stefana Bellofa izboljšal kar za 51,58 sekunde.

Pred 35 leti rekord ni bil optimalen

Dosežek Bellofa je veljal za enega največjih neosvojenih avtomobilskih dirkaških rekordov. Pozneje tragično preminuli dirkač, ki je veljal za veliki up nemškega avtomobilskega športa, ga je postavil s Porschejevim športnim prototipom leta 1983 med kvalifikacijami za poznejšo tisoč kilometrov dolgo dirko na Nordschleifu.

Bellof si takrat najbrž ni mislil, da bo njegov dosežek nedotaknjen naslednjih 35 let. Med vožnjo so ga ovirali tekmeci in nikakor ni imel idealnih pogojev. Danes je Porsche za rekordni dosežek najel stezo in do popolnosti izkoristil ves tehnični potencial modernega hibridnega avtomobila.

Avtomoto Stefan Bellof - Večni rekorder Nordschleifa, vzornik Schumacherja in žrtev Eau Rougea

Porsche rekord Nordschleife | Foto: Porsche Foto: Porsche

Zmagam v Le Mansu in rekordu na stezi v Spa Francorchampsu so zdaj pri Porscheju dodali še rekord na Nordschleifu. | Foto: Porsche Zmagam v Le Mansu in rekordu na stezi v Spa Francorchampsu so zdaj pri Porscheju dodali še rekord na Nordschleifu. Foto: Porsche

"Nordschleife sem danes izkusil v novi luči …"

"Zame Stefan Bellof ostaja velikan našega športa. Danes je bil res naš dan in ta dosežek je pika na i celotnemu Porschejevemu projektu v vztrajnostnih dirkah. Na stezi sem dal vse od sebe. Nordschleife dobro poznam, a danes sem ga izkusil v povsem novi luči. Nisem si mislil, da je mogoče skozi nekatere ovinke peljati s polnim plinom,« je po rekordu povedal Bernhard.

Volkswagen Pikes Peak
Avtomoto Slavni Pike's Peak: izjemen rekord Volkswagna #video

Sistemska moč 1.160 "konjev", manj kot 900 kilogramov in vrhunski podtlak

Porsche se je konec lanskega leta poslovil od svetovnega prvenstva vztrajnostnih dirk. Zato so lahko dirkalnik izboljšali in odstranili nekaj tehničnih omejitev. Sistemska moč znaša kar 1.160 "konjev", ima maso zgolj 849 kilogramov in predvsem izjemno aktivno aerodinamiko. V primerjavi z dirkalnikom za Le Mans ima zdajšnji prototip kar za 50 odstotkov višji podtlak, torej toliko boljši oprijem v hitrih ovinkih.

Ne spreglejte