Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2023,
8.20

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Pravnik na dlani odvzem vozniškega dovoljenja Vozniško dovoljenje PR članek

Sreda, 25. 10. 2023, 8.20

6 mesecev, 1 teden

Izguba vozniškega izpita zaradi alkohola? Tukaj je vaša rešitev!

Oglasno sporočilo

Izguba izpita zaradi alkohola je ena izmed najtežjih posledic, s katerimi se vozniki spopadajo v prometu. Ta drastičen ukrep prinaša ne le finančne posledice, ampak tudi omejitve mobilnosti. Z izgubo vozniškega dovoljenja se spopadajo tisti, ki so prekoračili dovoljeno mejo alkohola v krvi, kar je nevarno za cestno varnost. V tem članku bomo raziskali, kako do tega pride, kakšni so postopki in posledice ter kako vam pri tem lahko pomaga Pravnik na dlani.

izguba izpita zaradi alkohola_naslovna | Foto: 12MEDIA D.O.O. Foto: 12MEDIA D.O.O.

VOZNIŠKO DOVOLJENJE

Vozniško dovoljenje je uradni dokument, ki vozniku dovoljuje upravljanje motornih vozil na javnih cestah. Gre za pomemben dokument, saj omogoča mobilnost, in to ne le za osebne potrebe, ampak tudi za službo, izobraževanje in druge vsakodnevne dejavnosti. V Republiki Sloveniji so možnosti za odvzem vozniškega dovoljenja povezane z različnimi prekrški in nepravilnostmi v cestnem prometu (prekoračitev dovoljene količine alkohola v krvi, večkratno kršenje cestnoprometnih predpisov, prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja …).

VOŽNJA POD VPLIVOM ALKOHOLA IN KAZNI

V skladu z zakonodajo, ki velja za običajne voznike kategorije B, je dovoljena koncentracija alkohola v krvi na testu največ 0,24 mg na liter izdihanega zraka oziroma 0,5 grama alkohola na kilogram krvi (0,5 ‰ alkohola). Seveda velja tudi pogoj, da voznik ne kaže znakov motenj v vedenju, ki bi lahko vplivali na njihovo zanesljivost pri vožnji v cestnem prometu, ne glede na nižjo koncentracijo alkohola.

V tem primeru sledijo najmanj 300 € kazni in štiri kazenske točke. Če ste imeli nekaj kazenskih točk že od prej, se te seveda seštejejo. Ko seštevek doseže ali preseže 18 kazenskih točk, sledi odvzem vozniškega dovoljenja. Maksimalna kazen zaradi vožnje pod vplivom alkohola se izvede v primeru, ko voznik prekorači 0,52 mg/l. V tem primeru sledijo finančna kazen 1.200 € in 18 kazenskih točk, odvzem vozniškega dovoljenja ter v določenih primerih celo pridržanje na policijski postaji.

Vam je bil vaš izpit začasno odvzet? Brez skrbi, to reši Pravnik na dlani.

Pokličite 01 280 8000 in rešite svojo težavo še danes!
Dosegljivi vsak delovnik med 8. in 20. uro.

TEST ALKOHOLIZIRANOSTI

Test alkoholiziranosti je postopek, ki ga uporabljajo pristojne oblasti za ugotavljanje prisotnosti alkohola v krvi voznika. Namen tega testa je zagotoviti varnost na cestah tako za voznika kot tudi za druge udeležence prometa.

Poznamo dve vrsti testa alkoholiziranosti – alkoskop (bolj znan, uporabljajo ga policisti pri kontroli prometa) in etilometer. Alkoskop je manjši, kompaktnejši, v velikosti telefona, njegovi rezultati, ki so znani po nekaj sekundah, pa so nekoliko manj zanesljivi. Etilomneter je v velikosti nahrbtnika, zahteva dva vpiha (kar poveča njegovo zanesljivost) in za prikaz rezultatov potrebuje več časa.

izguba izpita_banner | Foto:

Kako ravnati v primeru testa alkoholiziranosti?

  1. Ne zavrnite testa z indikatorjem, saj to pomeni avtomatično prejetje najvišje mogoče kazni za vožnjo pod vplivom alkohola (1.200 evrov in 18 kazenskih točk).
  2. Če je rezultat preizkusa pozitiven (torej "napihate"), pa menite, da rezultat ni realen, vljudno, vendar jasno povejte policistu, da ne soglašate s pridobljenim izidom meritve.
  3. Skrbno preglejte zapisnik preizkusa in preverite, ali je v njem zabeleženo vaše nestrinjanje z rezultatom zaradi dvoma o zanesljivosti merilne naprave.
  4. Podpišite zapisnik šele po preverjanju, saj zavrnitev podpisa prinaša posledico, ki vključuje najvišjo kazen in odvzem vozniškega dovoljenja.
  5. Če ste izrazili nestrinjanje z rezultatom (kot je opisano v 2. točki), predlagajte policistu, da za nadaljnjo preverbo odredi test z etilometrom namesto invazivnega strokovnega pregleda. Izrazite to željo spoštljivo in prijazno, saj je odločitev o vrsti testa v pristojnosti policista in ni odvisna od vaše izbire. Brez nasprotovanja opravite test, ki ga določi, saj zavrnitev katerekoli od teh dveh možnosti prav tako privede do najvišje kazni in odvzema vozniškega dovoljenja.

Ste ostali brez vozniškega dovoljenja zaradi vožnje pod vplivom alkohola? Ne obupajte, Pravnik na dlani je tukaj, da vam pomaga najti rešitev.

Izkušeni pravniki imajo več kot 90-% uspešnost pri povrnitvi odvzetega izpita. Ne odlašajte!

Pokličite 01 280 8000 in si s pravočasnim ukrepanjem povrnite svoje vozniško dovoljenje. 

NAPIHAL SEM KAJ NAJ NAREDIM?

Čeprav ste v tem položaju povsem obupani, je dobro vedeti, da je odvzeto vozniško dovoljenje mogoče dobiti nazaj. Čeprav je kazen morda visoka in ste prekoračili maksimalno število kazenskih točk, pa zakon tudi v tem primeru omogoča, da zadevo rešite, ne da bi ponovno opravljali vozniški izpit. Pomembno je le, da se odzovete hitro in učinkovito, in to tako, da stopite v stik z izkušenim pravnikom. Ne glede na to, ali je bil vaš izpit odvzet začasno ali trajno, obstajajo postopki, s katerimi si lahko povrnete pravico do vožnje. Vse, kar morate narediti, je, da stopite v stik s Pravnikom na dlani, ki bo vašo težavo znal rešiti.

V skladu s slovensko zakonodajo ima voznik po pravnomočnosti sklepa 15 dni časa, da na sodišče vloži predlog za vrnitev začasno ali trajno odvzetega izpita. Pri tem morajo biti argumenti resnični in prepričljivi, kar pa prepustite pravniku. Priloženo pa mora biti tudi zdravniško potrdilo, ki potrjuje, da je voznik sposoben za varno upravljanje vozil tako fizično kot psihično.

Naročnik oglasnega sporočila je 12MEDIA D.O.O. 

Ne spreglejte