Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
9. 10. 2013,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tehno Avtomoto Siemens železnica vlak

Sreda, 9. 10. 2013, 13.37

8 let

Inspiro concept – metro, ki bo spremenil urbano podzemlje

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Siemens je v londonskem centru The Crystal predstavil študijo futurističnega vlaka za podzemne železnice. Študija metroja Inspiro concept ponuja za 30 odstotkov večjo energijsko učinkovitost.

Pot v podzemlje

Zgoraj omenjeno prizorišče bo tri mesece gostilo razstavo z naslovom Pot v podzemlje (Going underground), ki je del največje svetovne razstave različnih rešitev vzdržnostne in trajnostne ter energijsko učinkovitejše mobilnosti v velikih mestih.

V tem centru ob Temzi (Royal Victoria Docks) je Siemens predstavil svoj najnovejši koncept metroja, katerega glavni poudarki so večja energijska učinkovitost, nižanje mase in več prostora ter drugega udobja za potnike.

Nov dizajn, nova arhitektura, novi materiali in nove tehnologije

Inspiro naj bi bil za kar 30 odstotkov energijsko učinkovitejši od trenutno najnovejših podzemnih potniških vlakovnih kompozicij. Pri Siemensu trdijo, da bi ta futuristični metro v enem obratovalnem letu prihranil toliko energije, da bi z njo lahko celo leto oskrbovali okoli 30 tisoč gospodinjstev. Cevna (Tube) arhitektura tega vlaka je v celoti prilagojena aerodinamičnim zakonitostim gibanja velike mase v nizkih cevnih predorih, povzročal pa naj bi občutno manj hrupa in tresljajev.

Z novimi materiali, med katerimi so tudi kompoziti, so skupno maso kompozicije v primerjavi z današnjimi metroji znižali za kar 20 odstotkov, kar prinaša občutno manjše obremenitve infrastrukture. Tak vlak je seveda primernejši tudi za promet pod starejšimi in statično občutljivejši stavbami v starih mestnih jedrih.

Večja vrata, širši prehodi in LED-osvetlitev

Arhitektura zadeva tudi notranjost vagonov, ti so prostorsko bistveno bolj izkoriščeni, saj so pri Siemensu veliko pozornosti namenili razmerju med sedišči in stojišči, da je tudi gibanje znotraj vlaka čim bolj pretočno. Vlak je zunaj in znotraj razsvetljen s pomočjo LED-tehnologije. Za zmanjševanje gneče ob vstopanju in izstopanju ima ta metro prihodnosti bistveno širša vrata vagonov, širino pa so občutno povečali tudi na notranjih prehodih iz vagona v vagon. Za piko na i je vlak v celoti klimatiziran, za ohranjanje kakovosti zraka pa naj bi uporabljal tudi podzemnemu prometu prilagojen rekuperacijski sistem.

Ne spreglejte