Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 1. 2023,
6.45

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

računalniške igre električni avtomobili CES 2023 Nvidia

Četrtek, 5. 1. 2023, 6.45

1 leto, 3 mesece

CES 2023

Igre v avtomobilih? Trije veliki potrdili to novost.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Nvidia CES igre | Z električnimi vozili prihajajo tudi možnosti igranja iger v avtomobilih. S pomočjo Nvidie bodo lahko najbolj zagrizeni svoje najljubše igre največjih imen računalniške industrije igrali kar med polnjenjem avtomobila. | Foto Nvidia

Z električnimi vozili prihajajo tudi možnosti igranja iger v avtomobilih. S pomočjo Nvidie bodo lahko najbolj zagrizeni svoje najljubše igre največjih imen računalniške industrije igrali kar med polnjenjem avtomobila.

Foto: Nvidia

Začel se je največji sejem potrošniške elektronike CES 2023, kjer imajo vse večjo vlogo tudi avtomobilski proizvajalci. Tokrat je veliko pozornosti pritegnil grafični velikan Nvidia, ki je napovedal možnost igranja iger prek oblaka v nekaterih avtomobilskih električnih modelih. Mercedes-Benz in Foxconn namreč nameravata vključiti računalniško tehnologijo v same električne avtomobile in avtomatizirano proizvodnjo vozil.

Podjetje Nvidia je poznano predvsem igračarjem, ki v svoje računalnike vgrajujejo zmogljive grafične kartice. Že 30 let so vodilno podjetje pri razvoju iger, umetne inteligence in računalniške grafike. Sčasoma se je podjetje razširilo onkraj računalniških iger na razvoj računalniških storitev, tudi v avtomobilski industriji in posledično električnih vozilih.

GeForce NOW
Novice V Sloveniji končno novost, ki ukinja potrebo po dragem računalniku

Računalniške igre v avtih so realnost

Ravno v svetu električnih vozil je Nvidia našla svojo priložnost. Proizvajalci namreč potrebujejo vse večjo računalniško moč, ki je ključnega pomena za zmogljivosti vozila. Če v to enačbo dodamo razvoj avtonomne tehnologije, je jasno, da se Nvidia vse bolj razume z avtomobilisti. Najprej so začeli sodelovati s Teslo, v zadnjem času pa sodelujejo tudi pri razvoju pri drugih proizvajalcih, kot so Jaguar, Lucid in BYD. Zadnji bodo njihovo tehnologijo vključili v svoje platforme, BYD pa je že napovedal tudi prevzem tehnologije, ki bo omogočala igranje iger na osrednjem zaslonu prek njihovega oblaka.

Računalniške igrice v avtomobilu so začeli ponujati pri Tesli, ponudbo pa bodo širili. | Foto: Gregor Pavšič Računalniške igrice v avtomobilu so začeli ponujati pri Tesli, ponudbo pa bodo širili. Foto: Gregor Pavšič

Trije avtomobilski velikani že potrdili prihod

Pri Nvidii so novo igračarsko izkušnjo poimenovali GeFroce NOW, v električnih vozilih proizvajalcev BYD, Polestar in pri modelih skupine Hyundai (Hyundai, Kia in Genesis) pa naj bi jo videli že kmalu. 

Nvidia navaja, da GeForce NOW gradi na svojih obstoječih infozabavnih in igralnih zmožnostih v vozilih in lastnikom električnih vozil dodaja možnost pretakanja računalniških iger v realnem času, medtem ko sedijo in polnijo svoja vozila. Če je EV opremljen z zadnjimi monitorji, se lahko zabavi spredaj pridružijo tudi potniki zadaj.

Ne spreglejte