SiolNET. Avtomoto Novice
1,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Domača predstavitev nove generacije in prenove

Hyundai z novo generacijo elantre in prenovljenim SUV santa fe v Sloveniji

1,50

termometer

Hyundai elantra in santa fe - domača predstavitev
Foto: Aleš Črnivec

Oba avtomobila iz naslova nista kar tako. Od leta 1990 so po svetu prodali deset milijonov vozil elentra, samo v Sloveniji pa devet tisoč. Športnoterenski santa fe pa je sploh prvi Hyundaiev SUV, v Evropi pa je do zdaj prepričal 1,2 milijona kupcev.

Hyundai elantra in santa fe - domača predstavitev Foto: Aleš Črnivec

Šesto generacijo elantre so v Evropi sprva napovedovali samo z bencinskim motorjem, po spremenjenih načrtih pa je na nekaterih tržiščih na voljo tudi dizel.

Poleg standardnih šeststopenjskih menjalnikov je pri bencinskem motorju mogoče izbrati šeststopenjskega samodejnega, pri dizelskem motorju pa je opcija sedemstopenjski menjalnik z dvema sklopkama.

Za rahlo prenovljeni santa fe z bencinskim motorjem je predviden zgolj pogon sprednjih koles, zato pa pri dizelskem ponujajo samo 4WD pogon.

Notranjost hladi dvopodročna klimatska naprava, radio se upravlja prek 5-palčnega LCD-zaslona, ki služi tudi za nadzor vzvratne vožnje. Notranjost hladi dvopodročna klimatska naprava, radio se upravlja prek 5-palčnega LCD-zaslona, ki služi tudi za nadzor vzvratne vožnje. Foto: Aleš Črnivec

Elantra daje videz kupeja

Bočna silhueta štirivratne elantre ni prav nič limuzinska. Na mestu, kjer bi pričakovali peta vrata, se karoserija spušča po kupejevsko in že na pogled deluje aerodinamično. Vizualne občutke potrjuje nizek koeficient zračnega upora 0,27. Sprednji del z masko nedvomno sporoča, da je to Hyundai, pri razpoznavnosti modela sodelujeta tudi odprtini v obliki bumeranga pod žarometoma.

4.570 milimetrov dolga elantra je 20 milimetrov daljša od predhodnice, s 1800 milimetri pa se je tudi širina povečala za 25 milimetrov. Medosna razdalja in višina se nista spremenili. Kot je pri vsaki novi generaciji vozila običajno, je Hyundai vgradil v novinko več legiranega jekla in s tem povečal vzvojno trdnost.

Osnovna oprema comfort

Hyundai elantra in santa fe - domača predstavitev Foto: Aleš Črnivec

Glede osnovne pasivne in aktivne varnosti je oprema popolna, asistenčni sistemi pa so na seznamu dodatne opreme, večinoma razporejeni v pakete. Serijsko so vgrajene meglenke, električno pomični ogledali, LED-smerne utripalke, dnevne luči s samodejnim prižiganjem.

V klimatizirano notranjost se vstopa z daljinskim upravljalnikom, vozniku je na voljo dvojno nastavljiv usnjen volanski obroč, nastavitev sedeža po višini, potovalni računalnik, tempomat, pomoč pri speljevanju … Omenimo še avtoradio (upravljanje na volanskem obroču), Bluetooth, električni pomik stekel, naslona za roko spredaj in zadaj … seznam je dolg.

Style in premium

Style za 2.000 evrov obdaja zunanjost s kromiranimi letvami, spredaj in zadaj so parkirni senzorji, dodan je senzor za dež, elentra je postavljena na 16-palčna lita platišča. Notranjost hladi dvopodročna klimatska naprava, radio se upravlja prek 5-palčnega LCD-zaslona, ki služi tudi za nadzor vzvratne vožnje.

2.800 evrov dražja oprema premium vključuje 17-palčna kolesa, ksenonska žarometa, LED-luči spredaj in zadaj, pametni pokrov prtljažnika. V vozilo se vstopa s pametnim ključem, voznikov sedež je električno nastavljiv, sprednja sedeža in volanski obroč so ogrevani. Na seznamu so tudi samozatemnitveno ogledalo, supervision merilniki z vmesnim zaslonom, visokotonska zvočnika …

4.570 milimetrov dolga elantra je 20 milimetrov daljša od predhodnice, s 1800 milimetri pa se je tudi širina povečala za 25 milimetrov. 4.570 milimetrov dolga elantra je 20 milimetrov daljša od predhodnice, s 1800 milimetri pa se je tudi širina povečala za 25 milimetrov. Foto: Aleš Črnivec

Cene od 15.500 do 22.000

Elantra z bencinskim motorjem z vstopno opremo comfort stane 15.500 evrov, doplačilo za samodejni menjalnik znaša 1.000 evrov. Osnovna dizelska različica stane 17.700 evrov z enakim doplačilom za robotizirani sedemstopenjski menjalnik. Če bo šlo po predvidevanjih uvoznika, bodo letos prodali 150 vozil.

Santa fe je že dva meseca v salonih

Zanimanje privržencev Hyundaievih športnih terencev je usmerjeno predvsem v tucsona, to pa se pozna pri manjšem deležu santa feja od predvidenega.

Na boljši tržni delež računajo z rahlo spremenjeno zunanjo podobo in novimi tehnološkimi rešitvami. Za odkrivanje zunanjih sprememb je potrebno pozorno primerjati novinca s fotografijami predhodnika, pod motornim pokrovom pa ni sprememb. Med novimi sistemi, o katerih bomo poročali med testno vožnjo omenjamo varnostno funkcijo za preprečevanje naleta, nadzor mrtvih kotov, radarski tempomat, samodejno zasenčenje in nadzor okolice.   

V ponudbi je sicer tudi bencinski motor s pogonom na sprednji kolesi, ki po predvidevanjih uvoznika ne bo privabljal množic.

Dizelska ponudba začenja s ceno 33.970 evrov (oprema style), najdražja četrta stopnja impression pa stane 42.480 evrov. Različice s samodejnim menjalnikom so štiri tisočake dražje, doplačilo za sedemsedežnega santa feja pa je 990 evrov. Dizelska ponudba začenja s ceno 33.970 evrov (oprema style), najdražja četrta stopnja impression pa stane 42.480 evrov. Različice s samodejnim menjalnikom so štiri tisočake dražje, doplačilo za sedemsedežnega santa feja pa je 990 evrov. Foto: Aleš Črnivec

Tehnični podatki: HYUNDAI ELENTRA
Različica: Motor: Menjalnik: Hitrost in pospešek: Poraba in izpusti:
1.6 CVVT 94 kW in 155 Nm ročni (6) ali samodejni (6) 200/195 km/h in 10,1/11,6 s 6,6/6,9 l/100 km in 153/161 g CO2/km
1.6 CRDi 100 kW in 260 Nm ročni (6) ali robotizirani (7) 194/200 km/h za pospešek ni podatka 4,5/4,1 l/100 km in 118/109 g CO2/km

 

Tehnični podatki: HYUNDAI SANTA FE
Različica: Motor: Menjalnik: Hitrost in pospešek: Poraba in izpusti:
2.4 GDI 2WD 138 kW in 242 Nm ročni (6) ali samodejni (6) 200/196 km/h in 10,6/11,4 s 9,4 l/100 km in 218 g CO2/km
2.2 CRDi 4WD 147 kW in 440 Nm ročni (6) ali samodejni (6) 203 km/h in 9,4/9,8 s 5,7/6,6 l/100 km in 149/174 g CO2/km

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin