Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
23. 1. 2013,
9.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Citroen Peugeot

Sreda, 23. 1. 2013, 9.25

8 let

Hybrid air – avtomobile PSA bo poganjal stisnjen zrak

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Koncern PSA Peugeot Citroën predstavlja nov hibridni pogonski sklop, ki namesto električnega motorja za pogon uporablja stisnjen zrak. Ta lahko vozilo poganja do hitrosti 70 kilometrov na uro.

Namesto električnega motorja hidravlična črpalka in motor za stisnjen zrak

Francoski avtomobilski koncern je svoj novi hibridni pogonski sklop poimenoval hybrid air. Tega združujejo klasični bencinski motor s samodejnim menjalnikom in hidravlična črpalka ter motor, ki ju poganja stisnjen zrak.

Pogonski sklop lahko deluje tudi brez uporabe bencinskega motorja. Stisnjen zrak omogoča delovanje hidravličnega motorja, ki nato poskrbi za prenos moči na sprednji kolesi. Sistem deluje tudi samo z uporabo bencinskega motorja in v kombiniranem delovanju bencinskega ter hidravličnega motorja. Preklapljanje med tremi možnostmi je nadzorovano elektronsko.

Med zaviranjem ali pojemanjem hitrosti se s hidravlično črpalko količina stisnjenega zraka samodejno polni.

Tunel s stisnjenim zrakom med sprednjima sedežema

PSA je postavitev novega sistema pokazal na primeru citroëna C3. Motor, menjalnik, hidravlična črpalka in motor so nameščeni v motorni prostor, stisnjen zrak pa je v posebnem tunelu med sprednjima sedežema.

PSA bo nov pogonski sistem prvič uporabil leta 2016 v avtomobilu spodnjega razreda, najverjetneje v peugeotu 208 in citroënu C3. Sistem bo omogočal ogljični odtis 69 gramov na prevoženi kilometer. Nov sistem bodo Francozi predvidoma uporabili tudi za večja peugeota 308 in citroëna C4.

S stisnjenim zrakom do 70 kilometrov na uro

Hybrid air naj bi zagotavljal 45-odstotno izboljšanje porabe pri urbani uporabi, če ga primerjamo s klasično bencinsko različico avtomobila. Pri hitrostih pod 70 kilometrov na uro naj bi avtomobil kar od 60 do 80 odstotkov časa deloval s pomočjo stisnjenega zraka. Doseg vozila bi se po zagotovilih PSA-ja lahko povečal do 90 odstotkov.

Ne spreglejte