SiolNET. Avtomoto Novice
6,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvati se lahko pohvalijo z "lebdečim", kdaj ga bomo dobili Slovenci? #video

6,03

termometer

Rovinj se kot prvo mesto v hrvaški Istri lahko pohvali z novim prehodom za pešce s tridimenzionalnimi učinki. Novi prehod, ki po besedah strokovnjakov dodatno varuje pešce v prometu, so postavili v bližini ene od tamkajšnjih osnovnih šol. Prvi odzivi sprehajalcev so pozitivni, nekateri imajo občutek, da hodijo po zraku.

Vir: Facebook.


Omenjeni prehod za pešce v Rovinju je v bližini Osnovne šole Juraja Dobrile. Kot je pojasnil vodja odseka za komunalno in prometno redarstvo mesta Rovinj Elvis Prenc, so v novi prehod investirali zaradi večje prometne varnosti pešcev oziroma učencev.

Prehod za pešce s tridimenzionalnimi učinki v francoskem mestu Neufchatel-Hardelot. Video: YouTube.


"Gre za pametno zamišljeno optično iluzijo, ki pritegne pozornost voznikov. Ti bodo zagotovo upočasnili vožnjo, ko bodo nad cesto zagledali lebdečo zebro," pojasnjuje Prenc.

prehod pešci Avtomoto Prehodi za pešce: kako kaotično je prečkanje ceste v Ljubljani? #video

Vozniki zaradi optične prevare pred prehodom upočasnijo hitrost

Kot je poudaril, so z novo pridobitvijo zadovoljni tudi številni pešci, ki imajo po njegovih besedah občutek, da hodijo po zraku. Kot že rečeno, gre za optično prevaro, zaradi katere nič hudega sluteči vozniki pomislijo, da prehod za pešce visi nad cesto.

To jih prisili, da občutno zmanjšajo hitrost, s tem pa pešci lahko varneje prečkajo cesto. Rovinj je z novo pridobitvijo postal prvo mesto v hrvaški Istri s prehodom za pešce s tridimenzionalnimi učinki.

Zagreb semafor Avtomoto Zagreb ima prvi semafor za pešce, ki buljijo v telefon

V Sloveniji takšnega prehoda za pešce za zdaj še nimamo

Medtem ko v Sloveniji takšnih prehodov za pešce še nimamo, pa se z njimi lahko pohvalijo številna mesta v tujini. Že lani so takšen prehod za pešce uvedli v ulici Machesetti v Trstu v Italiji, prav tako lani so dva tovrstna prehoda dobili v Virovitici na Hrvaškem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 40
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin