Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
12. 5. 2015,
9.24

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Izola Lucija

Torek, 12. 5. 2015, 9.24

5 let, 1 mesec

Hitra cesta Izola-Lucija: dva predora in viadukta, gneča zaradi vinjet ostaja?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dars bo kljub zapletom okrog izbire projektanta za hitro cesto Izola-Lucija že prihodnje leto začel gradbena dela. Bo cesta zaradi vinjetnega sistema obalo rešila pred prometno gnečo turistov?

Od Izole proti Piranu in Luciji dva predora in viadukta

Začetek gradnje hitre ceste oziroma odseka med Izolo (Jagodje) in Lucijo pri Darsu napovedujejo za leto 2017. Gre za del hitre ceste H6, ki je bila že leta 2008 uvrščena v državni prostorski načrt. Cesta v dolžini 13,6 kilometra (Koper–Lucija) je obvoznica obalnih mest Koper, Izola in Piran, obalno regionalno cesto pa naj bi predvsem razbremenila tranzitnega turističnega prometa proti Hrvaški.

Na začetku junija bo Dars odprl promet skozi predor Markovec, v nadaljevanju pa bo cesta po izgradnji potekala po obrobju doline Pivol, odsek do Lucije pa predvideva tudi gradnjo 455 metrov dolgega viadukta Jagodje in približno kilometer dolgega dvocevnega predora Lučan. Prvi del načrtovane hitre ceste se bo rahlo dvigal, dodaten viadukt in predor Valeta bosta tudi del priključitvene ceste do Pirana.

Trenutno so pri Darsu pridobili že okoli 50 odstotkov potrebnih zemljišč in 11 objektov, izdelali pa so tudi poročilo o vplivih na okolje ter oddali vlogo za pridobitev okoljevarstvenega soglasja.

Zgolj preusmeritev kolon turistov v središče Izole?

Potem ko je postalo znano, da zdajšnja regionalna cesta med Koprom in Izolo ne bo mogla biti preurejena v sprehajališča, plažo in marino, domačine upravičeno skrbi tudi zaradi neizvzetja hitre ceste H6 iz vinjetnega sistema. To pomeni, da bodo morali italijanski turisti za vožnjo do Hrvaške plačati vinjeto. Kdor se bo temu strošku hotel izogniti, bo zavil prav na zdajšnjo regionalno cesto, ki v primeru Izole pelje tudi mimo stanovanjskih objektov, osnovne šole in vrtca.

Od Kopra proti Izoli je pred dvema letoma v povprečju dnevno vozilo okrog 70 tisoč vozil, kar je približno polovična obremenitev ljubljanske obvoznice.

Ne spreglejte