Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
16. 3. 2016,
10.00

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Boeing

Sreda, 16. 3. 2016, 10.00

8 let, 1 mesec

Higiena na letalu: Boeing predstavlja novo generacijo stranišč med oblaki

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Letalski velikan Boeing predstavlja novo generacijo letalskih stranišč. Pri tem poudarjajo, da gre za samočistilno stranišče, ki se razkužuje z UV in ga je mogoče uporabljati brez dotika rok.

Pri Boeingu poudarjajo, da so z zasnovo nove generacije letalskih stranišč želeli kakovost higiene dvigniti na novo raven in obenem potnikom ponuditi tudi uporabniško prijetnejšo izkušnjo. Gre za praktično brezdotično uporabo, poleg tega pa so poskrbeli še za učinkovito razkuževanje s pomočjo tehnologije UV-svetlobe, ki po vsaki uporabi dezinficira stranišče. Teresa King, projektni vodja ekipe Boeingovih inženirjev, ki je sodelovala pri razvoju novih toaletnih enot, pravi, da so v nova stranišča integrirali vse nove brezdotične funkcije: "Ne le da je stranišče videti čisto, dejansko bo čisto."

 Z UV-svetlobo nad nevarne bakterije in viruse, a brez nevarnosti za opekline kože

Ob vstopu potnika v stranišče se bo denimo na senzor samodejno dvignil pokrov straniščne školjke, po odhodu pa se bo prižgala UV-luč, ki bo osvetlila vse izpostavljene dele stranišča in v večna lovišča poslala praktično vse bakterije. Gre za zelo zanesljivo razkuževanje, ki se uporablja tudi v operacijskih dvoranah v bolnišnicah. Jamie Childress iz Boeing oddelka za raziskave in tehnologije pojasnjuje, da ultravijolična svetloba povzroči razkroj zunanjih molekulskih vezi pri bakterijah in virusih, kar pomeni, da jih zelo učinkovito uničuje.

"Dejansko virusi in bakterije eksplodirajo," uničenje mikrobov, patogenih mikroskopskih organizmov slikovito pojasnjuje Childress. Pri tem poudarjajo, da bodo uporabljali UV-svetlobo s krajšo frekvenco, kar pomeni, da pri ljudeh ne bi mogla povzročiti sončnih opeklin kot denimo pri izpostavljanju soncu. Childress, trdi, da UV-svetloba iz integriranih luči niti ne prodre v človeško kožo. Z UV-svetlobo bodo v stranišču poskrbeli tudi za zagotavljanje neoporečne vode, kar pomeni tudi varno in brezskrbno umivanje rok, zob ...

Ne spreglejte