Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
4. 4. 2013,
6.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bugatti Športni Avtomoto

Četrtek, 4. 4. 2013, 6.44

8 let

Hennsessey venom GT – s 427 kilometri na uro je ugnal veyrona

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bugatti veyron, ki je sinonim za doseganje najvišje hitrosti med serijskimi avtomobili, je dobil zelo resnega tekmeca. Sedmi primerek hennesseya venoma GT je drvel z 427,6 kilometra na uro.

Primeri inženirske domiselnosti in iskanja meja avtomobilske ekskluzivnosti

Pojem serijskega avtomobila je seveda relativen, saj gre pri najhitrejših super športnih avtomobilih za zelo redke in izredno drage primerke avtomobilske ekskluzivnosti. Cestne rakete na štirih kolesih so primer inženirske domiselnosti in potiskanja avtomobilske tehnike v skrajne meje. To je izžemanje tehnologije za doseganje rekordov, prav iskanje poti do najvišje ravni in podiranja meja pa je v tehnološkem svetu kajpak gibalo razvoja.

Veyronova serijska oziroma tržna hitrost je omejena

Buggati veyron je bil sinonim najhitrejšega serijskega avtomobila na svetu. Avtomobil s 1200 "konjskim" šestnajstvaljnikom s štirimi turbinskimi polnilniki je na Volkswagnovi zasebni testni progi, dolgi kar devet kilometrov, dosegel najvišjo povprečno hitrost 429,69 kilometra na uro. Toda to je bila veyronova različica super sport, ki kupcem dejansko ni na voljo in je zato ne gre jemati za serijski avtomobil.

Serijski veyron ima namreč najvišjo hitrost omejeno na 413,6 kilometra na uro, zato je ta znamka obveljala za veyronov uradni dosežek med serijskimi avtomobili.

Vzletna steza dovolj dolga za lovca, za avtomobil pač ne

Italijansko puščico so si zdaj upali izzvati pri ameriškem podjetju Hennessey Performance. Izdelali so vrhunskega venoma GT. Na le 4,6 kilometra dolgi progi v sklopu letalskega oporišča vojske ZDA v Lemooru se je za volan usedel Eric Venoma. Za seboj je imel sedemlitrski motor V8 z dvema turbinskima polnilnikoma. Poveljnik tamkajšnjega oporišča je imel na voljo 1244 "konjev" in 1565 njutonmetrov navora. Impresivne številke za le 1244 kilogramov težak avtomobil s pogonom na zadnji par koles.

Najvišjo hitrost so merili na razdalji 3,2 kilometra, kjer je venom GT dosegel najvišjo hitrost 427,6 kilometra na uro. To je 14 kilometrov na uro hitreje od elektronsko omejene najvišje veyronove hitrosti.

Tretjino venomov GT so že prodali

Venom GT, s katerim je Hennessey dosegel rekord, je bil šele sedmi narejeni primerek tega super športnika. Pri Hennesseyu jih nameravajo skupno narediti 29, od tega so jih tretjino že prodali. Vsakega med njimi izdelajo ročno in po željah naročnika, postopek pa traja šest mesecev. Cena osnovnega venoma GT je 1,2 milijona ameriških dolarjev.

"Če bi imeli tako kot Bugatti na voljo devet kilometrov dolgo stezo, bi venom GT presegel hitrost 442 kilometra na uro," je dejal ustanovitelj in predsednik podjetja John Hennessey.

Bugati superveyron že jeseni do 460 kilometrov na uro?

Bitka za naziv najhitrejšega serijskega avtomobila pa se s Hennesseyevim dosežkom zagotovo ne bo končala. Navsezadnje bomo že jeseni na avtomobilskem salonu v Frankfurtu prvič videli novega superveyrona, ki je evolucija veyrona super sport. Evolucija bo 250 kilogramov lažja, imela pa bo še večji 9,6-litrski motor s 1600 "konji".

Bugatti obljublja pospešek do 100 kilometrov na uro v 1,8 sekunde in najvišjo hitrost kar 460 kilometrov na uro.

Ne spreglejte