Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 11. 2017,
10.22

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

1

Natisni članek

hennessey bugatti chiron

Četrtek, 2. 11. 2017, 10.22

6 let, 5 mesecev

Hennessey venom F5: ameriški superšportnik, ki bo podrl rekord bugatti chirona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

1

Hennessey venom F5 | Foto hennessey

Foto: hennessey

Ameriški proizvajalec športnih vozil Hennessey je brutalni superšportni model venom F5 izdelal le z enim ciljem - postati najhitrejši cestni avtomobil na svetu. To mu je uspelo, saj bo dosegel hitrost 482 kilometrov na uro in podrl rekord bugatti chirona.

Potrebnih je bilo kar nekaj sprememb

Za doseganje takšnih hitrosti so morali pri oddelku Hennessey Special Vehicles dodobra premisliti stvari in popolnoma spremeniti zasnovo karoserije, ki je v celoti izdelana iz ogljikovih vlaken in do zadnje malenkosti izpopolniti aerodinamiko.

"Pričakujemo, da bo venom F5, ki je svoje ime dobil po tornadu z najmočnejšimi vetrovi po lestvici fujita, postal prvi avtomobil, zmožen preseči več kot 300 milj na uro. Pri tem smo tesno sodelovali s Pennzoil, da bomo dosegli ciljno črto," je povedal John Hennessey, ustanovitelj in izvršni predsednik podjetja.

Številke, da te kap

Novi bencinski osemvaljni agregat twin-turbo z več kot 1.193 kilovati in 1.762 njutonmetri sodeluje z enosklopkovnim sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom, ki navor prenaša na zadnji kolesni par. Če vaš te številke niso navdušile, vas bo zagotovo podatke o masi. Venom F5 tehta le 1.338 kilogramov, zaradi kombinacije dih jemajoče moči, majhne mase in izvrstne aerodinamike pa doseže 300 kilometrov na uro v manj kot desetih sekundah. Ta cestno legalni športni stroj je hitrejši kot katerikoli dirkalnik formule 1, kar letvico dvigne še za raven ali dve. Od 0 do 400 in nazaj do 0 kilometrov na uro potrebuje manj kot 30 sekund, končna hitrost pa se po prvih projekcijah ustavi pri 482 kilometrih na uro. A takšen paket ima svojo ceno. Izdelali bodo le 24 primerkov, kupci pa bodo morali zanj odšteti od 1,6 milijona evrov naprej.

Hitrejši celo od bugatti chirona

Številke, ki spremljajo venom F5, so naravnost nore. Rekord chirona, ki je za hitrost od 0 do 400 in nazaj na 0 kilometrov na uro potreboval 42 sekund, so Američani popravili za dve sekundi in kar za šest sekund prehiteli koenigsegg agero RS.

Karoserija je v celoti izdelana iz ogljikovih vlaken in poleg izjemne togosti poskrbi za popolno aerodinamično skulpturo. | Foto: hennessey Karoserija je v celoti izdelana iz ogljikovih vlaken in poleg izjemne togosti poskrbi za popolno aerodinamično skulpturo. Foto: hennessey

Prisilno polnjeni osemvaljni agregat twin-turbo proizvede 1.193 kilovatov in 1.762 njutonmetrov navora. | Foto: hennessey Prisilno polnjeni osemvaljni agregat twin-turbo proizvede 1.193 kilovatov in 1.762 njutonmetrov navora. Foto: hennessey

Ne spreglejte