SiolNET. Avtomoto Novice
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Nov sistem parkiranja na letališču Brnik

Gradnja terminala na Brniku: to je prvi večji ukrep za potnike

0,75

termometer

Brnik terminal parkirišče
Nov terminal bo kapaciteto potnikov povečal s 500 na 1.280. Foto: Fraport

Zaradi gradnje novega terminala so na Brniku zaprli eno izmed zunanjih parkirišč. Nov terminal bodo predvidoma odprli čez slabi dve leti.

Na osrednjem slovenskem mednarodnem Letališču Jožeta Pučnika na Brniku so že začeli pripravljalna dela za gradnjo novega terminala. Ta je eden njihovih največjih projektov. Dela bosta izvajali družbi GIC Gradnje in Elcom, ki sta s 17,3 milijona evrov med vsemi postavili najnižjo ponudbo.

V času gradnje preusmeritev potnikov na drugo zunanje parkirišče

Eden od prvih ukrepov gradnje na Brniku je bilo zaprtje osrednjega zunanjega parkirišča P2. To bo ostalo zaprt vse do zgraditve novega terminala. Novih avtomobilov na parkirišče ne bodo več spuščali, že parkirane pa bodo spuščali z njega.

Potniki bodo vozila od zdaj lahko parkirali na zunanjem parkirišču P1, ki je na nasprotni strani ceste. Tam je na voljo 900 parkirnih mest.

Zdajšnja ureditev parkiranja na letališču Brnik. Med gradnjo novega terminala bo zaprto zunanje parkirišče P2. Zdajšnja ureditev parkiranja na letališču Brnik. Med gradnjo novega terminala bo zaprto zunanje parkirišče P2. Foto: Fraport

Z novim terminalom bodo več kot podvojili kapaciteto potnikov

Gradnja terminala bo predvidoma trajala 18 mesecev. Testiranje nove opreme načrtujejo za januar leta 2021, junija tega leta pa naj bi ga tudi uradno odprli. Terminal se bo razprostiral na deset tisoč kvadratnih metrih. Imel bo 22 okenc za prijavo na polet, pet varnostnih stez, tri sisteme za prihod prtljage, novo brezcarinsko trgovino in podobno.

Nov terminal bo kapaciteto potnikov povečal s 500 na 1.280. Zdajšnji terminal bodo v fazi gradnje tudi delno prenovili, v prihodnje pa ga bodo predvidoma uporabljali predvsem za nizkocenovne prevoznike.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin