Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
6. 2. 2013,
6.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ford Mestni Avtomoto

Sreda, 6. 2. 2013, 6.29

8 let

Globalna ford fiesta zapeljala tudi na slovenske ceste

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prenovljena ford fiesta bi rada postala globalni avtomobil, zato bo po novem prisotna na cestah praktično vseh celin. Prodaja globalne lepotičke je stekla na 80 trgih, med njim tudi na slovenskem.

Pravo ravnovesje med igrivostjo in zrelostjo. Je simpatično resna!

Prenovljena fiesta naj bi globalnemu trendu zmanjševanja odgovarjala s postavljanjem novih, strožjih meril glede kakovosti. Pri Fordu pravijo, da je zasnovana tako, da bo presegla pričakovanja kupcev, ki so večji avtomobil sklenili zamenjati z manjšim. Trdijo, da so raven izdelave in ergonomije dvignili višje, da fiesta kljub kompaktnosti mer B-segmenta, v katerega spada, prepričuje s kakovostjo in inteligenco velikega avtomobila.

Globalno evolucijo njenih kinetičnih linij najbolj poudarja nova oblika maske. Ta je na las podobna tisti , ki jo nosi tudi novi mondeo. Novo podobo nosu pa še dodatno osvetljujejo dnevne luči v LED-tehniki.

Med varnostno najbolje založenimi predstavniki B-segmenta na slovenskem trgu

Fiesta tudi na slovenskem tržišču v svojem razredu dviga letvico varnosti in zaščite potnikov. Vse fieste bodo pri nas serijsko opremljene s sedmimi zračnimi blazinami, med katerim je tudi kolenska na voznikovi strani. Pri vseh ravneh opreme so serijski tudi stabilizacijska elektronika (ESP) ter pomočnik za zaviranje v sili in pomočnik za speljevanje v klanec.

Največja novost, ki jo v svoj razred prinaša fiesta, pa je sistem MyKey, ki omogoča programiranje ključa oziroma nekakšen avtomobilski starševski nadzor. Na ključ lahko tako recimo starši "zapečejo" nekatere omejitve, s katerimi pomagajo mladim voznikom voziti varneje. Na primer omejijo največjo hitrost vozila (med 70 in 140 kilometri na uro) in zmanjšajo največjo glasnost zvočnega sistema.

Pomembna novost, ki zdaj končno in celo brez dodatnih stroškov deluje tudi na slovenskih cestah, je tudi funkcija klica v sili. Ta je sicer del nove generacije komunikacijsko-zabavnega sistema SYNC, ki se lahko pohvali tudi s povsem novim vmesnikom za glasovno upravljanje. Sistem SYNC je del serijske ponudbe oprem sport, titanium in titanium X.

Kako delujejo oba omenjena nova sistema ter tudi njen 12-metrski elektronski horizont za varnejšo vožnjo po mestu, ki so mu nadeli ime Active City Stop in je slovenskim kupcem na voljo za dodatnih 620 evrov v paketu za pomoč vozniku, pa smo vam že podrobneje predstavili na prvi vožnji po cestah okoli Rima.

Širok nabor motorjev, med njimi tudi mednarodni motor leta ter nova atmosferski bencinski trivaljnik in 1,5 litrski TDCi

Prenovljena fiesta je zaradi svojega globalnega poslanstva in ekološke naravnanosti na voljo s kar 16 različnimi motorji, med katerimi jih je sedem, ki se s količino izpustov ogljikovega dioksida spuščajo pod mejo sto gramov na prevoženi kilometer. Celotne palete sicer ni na slovenskem ceniku, a večina različic iz globalnega motornega nabora je.

Med motorji, pri katerih izpusti CO2 ne presegajo sto gramov na kilometer in si jih je mogoče omisliti tudi v Sloveniji, pa so: novi 1,0-litrski bencinski motor Ti-VCT z 59 kilovati z direktnim vbrizgavanjem in integriranim izpušnim zbiralnikom, ki je pravzaprav atmosferska različica trivaljnika EcoBoost, nova sta tudi dizelski 1,5-litrski motor Duratorq TDCi s 52 kilovati (povprečna poraba 3,7 litra na sto kilometrov) ter 1,6-litrski motor Duratorq TDCi s 70 kilovati, ki porabi 3,6 litra na sto kilometrov.

Od 10.220 pa do 15.610 evrov

Pri slovenskem uvozniku bo za najcenejšo, bencinsko gnano fiesto (troje vrat, oprema trend in litrski trivaljnik 59 kW), treba pripraviti 10.220 evrov. Dizelska ponudba se začne pri 11.370 evrih, za najdražjo fiesto (petero vrat, oprema titanium X in 1,6-litrski TDCi s 70 kilovati) zahtevajo 15.610 evrov, cena pa seveda ne vključuje odplačljive dodatne opreme.

Pri tem velja omeniti, da so navedene cene označene kot akcijske, z že upoštevanim popustom 2.850 evrov, ki je na voljo za vse različice in motorje.

Ne spreglejte