Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
6. 11. 2018,
6.59

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81

Natisni članek

tovornjak Nikola

Torek, 6. 11. 2018, 6.59

5 let, 5 mesecev

Tovornjak nikola tre

Futuristični tovornjak: izdelali so ga za Evropo #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81
Nikola tovornjak | Prototip tovornjaka ameriške znamke Nikola, ki je izdelan z mislijo na evropske prevoznike. | Foto Nikola

Prototip tovornjaka ameriške znamke Nikola, ki je izdelan z mislijo na evropske prevoznike.

Foto: Nikola

To je prototip ameriškega tovornjaka znamke Nikola, ki ga poganjajo vodikove gorivne celice in je izdelan posebej za Evropo. Izdelovati ga bodo začeli čez približno pet let.

Ameriški proizvajalec tovornjakov Nikola (ime po izumitelju Nikoli Tesli) s prototipi napoveduje futuristične tovornjake z alternativnimi pogonskimi viri. Pristop je nekoliko drugačen in bolj tradicionalen kot pri konkurenčni Tesli, z novim tovornjakom tre (ime izhaja iz norveške besede za številko tri) pa merijo na kupce tovornjakov v Evropi.

Doseg "evropskega" tovornjaka od 500 do 1.200 kilometrov

Prav zato je tovornjak z vidika velikosti in mase prilagojen zakonom v Evropi, nekoliko bolj zadržana pa je tudi zunanja oblika tovornjaka. Pogan je na osnovi vodikovih gorivnih celic, njegova moč bo znašala od 500 do tisoč "konjev", pri Nikoli pa obljubljajo doseg od 500 do 1.200 kilometrov.

Za zdaj imajo Američani šele prototip svojega evropskega tovornjaka, ki ga na področju alternativnih pogonov tudi pri transportu v Evropi čaka vse več konkurence. Električne pogone pripravljajo tradicionalni proizvajalci težkih tovornjakov in tudi Tesla je v Evropi s svojo vizijo električnega vozila prepričala nekaj transportnih podjetij.

Podobno kot Tesla bodo tudi pri Nikoli gradili polnilno mrežo

Pri Nikoli načrtujejo začetek serijske proizvodnje tega tovornjaka leta 2022 ali 2023. Izključena ni niti gradnja tovarne v Evropi. Američani bodo do leta 2028 v ZDA in Kanadi postavili 700 polnilnih postaj z vodikom, okrog leta 2022 pa tudi svojo prvo v Evropi. Do leta 2030 bodo po njihovih zagotovilih vsi večji evropski trgi pokriti s takimi polnilnimi mesti.

Moč pogona bo znašala od 500 do tisoč "konjev", pri Nikoli pa obljubljajo doseg od 500 do 1.200 kilometrov. | Foto: Nikola Moč pogona bo znašala od 500 do tisoč "konjev", pri Nikoli pa obljubljajo doseg od 500 do 1.200 kilometrov. Foto: Nikola

Ne spreglejte