Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
5. 8. 2013,
7.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Volkswagen Ford

Ponedeljek, 5. 8. 2013, 7.20

8 let

Francozi ali Finci - kdo zna bolje voziti in dirkati?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Finci so na svojem domačem reliju že tri leta brez zmage, po posamičnih zmagah pa jih v WRC-ju vse hitreje lovijo Francozi. Bodo ti od Skandinavcev prevzeli vodilno vlogo svetovnega relija?

Rekordno dolga suša - Finci doma že tri leta brez zmage

Na svojem domačem reliju so Finci, ki so desetletja veljali za narod, ki je izumil moderni reli, že tretjič zapored ostali brez zmage. To se jim je zgodilo prvič v štiridesetletni zgodovini svetovnega prvenstva. Ko je leta 1990 Carlos Sainz kot prvi neskandinavski dirkač zmagal na najtežjem in najhitrejšem makadamskem reliju, je bila to prava senzacija. Danes Finci niso več nikakršen tabu niti v meki relija v Jyvaskyli, saj je Sebastien Ogier s tovarniškim volkswagnom dokazal svojo trenutno premoč v svetovnem prvenstvu. Ne le, da je zanesljivo zmagal, za nameček je postavil še nov rekord znamenite hitrostne preizkušnje Ouninpohja.

Finske svetovne prvake je podprl industrialec Timo Jouhki

Uspeh Fincev v mednarodnem reliju je bil zasluga upokojenega industrialca Tima Jouhkija, ki je kot menedžer vlagal v obetavne voznike in iz njih naredil šampione svetovnega formata. Začel je s Henrijem Toivonenom, nadaljeval s Juho Kankkunenom in Tommijem Makinenom, vlagal je tudi v trenutno najhitrejša Finca Jari-Mattija Latvalo in Mikka Hirvonena. Pred dobrimi desetimi leti sta se oba kalila na raznovrstnih relijih italijanskega prvenstva, nato pa sta oba postopoma prišla do statusa tovarniških dirkačev. Bila sta zadnji produkt Jouhkijeve šole.

Medtem ko Hirvonen tudi letos vozi premalo napadalno in borbeno, je bil Latvala v drugem tovarniškem polu WRC zelo motiviran. A ker je napako storil že na drugi HP, so ostali Finci brez aduta za končno zmago in celo zmagovalne stopničke. Drugič v zgodovini Fincev ni bilo na zmagovalnem odru domačega relija.

Mladim Fincem torej še ni uspel preboj blizu mesta v najboljših dirkalniki, pobudo v svetovnem reliju pa prevzemajo Francozi. Do začetka prejšnjega desetletja so bili njihovi uspehi le posamični in vezani predvsem na asfaltne relije. Nato pa je rokave zavihala francoska zveza FFSA, ki je skupaj s Peugeotom in Citroenom izdelala pravi športni program izdelave svetovnih prvakov. Uspelo jim je s Sebastienom Loebom, zdaj jim enako uspeva tudi z Ogierjem. Letos bodo imeli svetovnega prvaka že deseto leto zapored.

Največji avtomobilski trgi le s peščico prvakov

Finci še vedno kraljujejo po naslovih svetovnih prvakov, ki so si jih tudi razdelili bolje kot ostali narodi. Šest različnih Fincev je osvojilo naslov svetovnega prvaka. Naslov svetovnega prvaka sta osvojila le dva različna Francoza, dva Britanca, en Italijan in en Nemec. Tudi najbolj razviti avtomobilski trgi so torej uspeli izdelati zelo malo svetovnih prvakov. S tega zornega vidika Finci ostajajo pravi fenomen.

Na drugi strani je posamično zmago osvojilo 18 Francozov, 14 Fincev in deset Švedov.

Ne spreglejte