SiolNET. Avtomoto Novice
0,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Prodaja avtomobilov

Francosko-italijanska naveza: Volkswagen ni več prvi

0,31

termometer

Stellantis | Skupina Volkswagen je izgubila status največjega avtomobilskega proizvajalca v Evropi, potem ko jo je v lanskem letu prehitel Stellantis. | Foto: Guliver Image
Skupina Volkswagen je izgubila status največjega avtomobilskega proizvajalca v Evropi, potem ko jo je v lanskem letu prehitel Stellantis. Foto: Guliver Image

Stellantis je v Evropi s pomočjo močno povečane prodaje lahkih gospodarskih vozil prevzel prodajno krono skupini Volkswagen. Razlika med obema avtomobilskima koncernoma je na koncu leta 2021 znašala manj kot 700 avtomobilov.

Dva največja avtomobilska proizvajalca sta se za prvo mesto potegovala vse do zadnjega dne v lanskem letu, na koncu pa je po podatkih Dataforce Stellantis s skupino 3.161.594 prodanimi avtomobili družbo Volkswagen s 3.160.901 prodanim avtomobilom prehitel za vsega 693 avtomobilov. 

Lani razlika še 150 tisoč avtov

Po nastanku Stellantisa je skupina Volkswagen v letu 2020 že dobila resnega konkurenta, ki se je ob koncu leta po prodaji močno približal nedotakljivim Nemcem. Razlika je znašala skoraj 140 tisoč avtomobilov v prid Volkswagna, a kot so zapisali pri Dataforce, bi bil Stellantis prodajno močnejši v letu 2019, seveda če bi takrat skupina že obstajala - 4.259.061 prodanih avtomobilov proti Volkswagnovim 4.122.106 prodanih avtomobilov.

Podatke o prodaji so zajeli pri 31 državah, od tega jih je bilo 27 znotraj Evropske unije, prišteli pa so še Veliko Britanijo, Švico, Norveško in Islandijo.

Stellantis je ključno prednost pri naskoku na vrh dobil pri lahkih gospodarskih vozilih, saj so jih prodali trikrat več kot Volkswagen. | Foto: Stellantis je ključno prednost pri naskoku na vrh dobil pri lahkih gospodarskih vozilih, saj so jih prodali trikrat več kot Volkswagen.

Zmaga na račun lahkih gospodarskih vozil

Stellantis je nastal po združitvi skupin PSA in FCA, zdaj pa je v skupini trinajst različnih znamk. Volkswagen po drugi strani pod svojim okriljem združuje devet znamk. Stellantis je ob večjem številu avtomobilskih znamk prednost pridobil predvsem na račun lahkih gospodarskih vozil. Volkswagen je prodal 2.950.256 osebnih vozil, Stellantis pa 2.438.891. Toda francosko-italijanska skupina je prodala 722.702 lahki gospodarski vozili, Volkswagen pa vsega 210.583.

Na tretjem mestu je Renault-Nissan-Mitsubishi z 1.788.939 prodanimi avtomobili, na četrtem pa vse hitreje rastoči koncern Hyundai-Kia z 1.020.687 prodanimi avtomobili.

V Italiji bodo gradili megatovarno

Stellantis bo v italijanskem mestu Termoli, kjer danes izdelujejo motorje, zgradil megatovarno baterij za električna vozila. Do leta 2025 bi radi na letni ravni izdelali baterij s skupno zmogljivostjo 130 gigavatnih ur, do leta 2030 pa povečali zmogljivost tovarne na 260 gigavatnih ur. Stellantis je sodeč po besedah gospodarskega ministra Giancarla Giorgettija z državo že podpisal pogodbo za gradnjo nove tovarne v katero bodo do leta 2025 vložili več kot 30 milijard evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin