Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
15. 6. 2017,
8.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

2

Natisni članek

formula študent Tim Novak

Četrtek, 15. 6. 2017, 8.28

6 let, 6 mesecev

Študentska formula: ko se združijo bodoči inženirji in gospodarstvo #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

2

formula študent | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Študenti ljubljanske strojne in elektrotehnične fakultete so v pol leta razvili zavidanja vreden prototip, ki ga podpirajo tudi številni slovenski dobavitelji avtomobilske industrije. Ti talentirane inženirje podpirajo tudi v Sloveniji. Študentski dirkalnik bo že prihodnje leto poganjala elektrika.

Posamezne komponente so izdelovali pet mesecev in jih nato v približno enem mesecu sestavili v celoto. | Foto: Gregor Pavšič Posamezne komponente so izdelovali pet mesecev in jih nato v približno enem mesecu sestavili v celoto. Foto: Gregor Pavšič Projekti tako imenovanih študentskih formul so v številnih evropskih državah usmerjeni k praktičnemu delu študentov različnih fakultet, ki med študijem z lastnim znanjem izdelajo prototipna vozila in jih nato preizkušajo tudi na tekmovanjih. Prisotna je tudi industrija, ki je na preži za mladimi inženirskimi talenti z inovativnim pristopom in ustreznim razmišljanjem pri reševanju težav.

Prototip, ki povezuje slovensko gospodarstvo ter talentirane študente strojništva in elektrotehnike

Včeraj so svoj novi prototip formule razkrili študenti ljubljanske strojne in elektrotehnične fakultete. Za njimi je pet mesecev izdelovanja posameznih komponent vozila, ki so jih izdelovali sami v prostorih fakultete ali pa v sodelovanju s številnimi slovenskimi podjetji s tega področja.

S študenti sodelujejo Mahle Letrika, Kolektor, Hidria, TPV in preostala podjetja, ki so v Sloveniji znana kot uspešni dobavitelji avtomobilske industrije. Iskanje mladih talentov in kadrov je eden izmed poudarkov tovrstnih projektov, prav tako  tudi spodbujanje inovativnosti in praktičnega dela študentov na konkretnem visokotehnološkem vozilu.

Video: Študenti o svoji novi formuli

Okrog 100 "konjev" za 220-kilogramsko raketo na štirih kolesih 

"Čeprav smo v zadnjem mesecu res malo spali, že komaj čakam na prvi preizkus. Ta avto bo v primerjavi z lanskim pravi dirkalnik. Imamo povsem novo podvozje in tudi motor. Zanj je bil odgovoren Luka Verdel, ki je že izmeril skoraj 100 'konjev' moči. To je lepa številka za le okrog 220 kilogramov težko vozilo. Nekaj posebnega je voziti povsem lasten izdelek. Najbrž bom bolj previden, da česa ne uničim," je ob razkritju povedal Tim Novak, ki mu je kot aktivnemu avtomobilskemu dirkaču – predlani se je uvrstil med najboljše mlade voznike FIA akademije, letos pa nastopa v nemškem pokalu opel adam – pripadla tudi vloga voznika na testih in poznejših tekmovanjih.

Pri razvoju je sodelovalo 35 študentov, ki prihajajo večinoma s strojne in elektrotehnične fakultete. | Foto: Gregor Pavšič Pri razvoju je sodelovalo 35 študentov, ki prihajajo večinoma s strojne in elektrotehnične fakultete. Foto: Gregor Pavšič

Pet mesecev izdelovali komponente in jih v enem mesecu sestavili v dirkalnik

V ekipi je sodelovalo 35 študentov, večinoma strojne in elektrotehnične fakultete, pomagala pa jim je tudi ena pravnica. Januarja so končali izdelavo dizajna in celotne zasnove ter začeli izdelovati posamezne komponente. Ti deli so bili končani sredi maja, nato pa so jih v zadnjem peklenskem mesecu – kot so povedali študenti so marsikatero nočno uro prebili v delavnici – sestavili v zavidanja vredno celoto.

Letos nov motor in zaradi večjih gum tudi nov koncept podvozja

Dirkalnik ima cevno šasijo zadaj in karbonski monokok spredaj. Vse cevi so študenti obdelali sami iz osnovnih palic jekla. V primerjavi s podobnim lanskim vozilom so zamenjali motor, saj je 450-kubični motor Aprilie zamenjal 675-kubični motor Triupmha. S tem bodo dobili veliko moči, navora in tudi zanesljivosti. Zaradi novih dimenzij gum so morali povsem na novo razviti sistem podvozja.

Prototip poganja 675-kubični motor Triumpha, ki zmore okrog 100 "konjev" in do 100 kilometrov na uro pospeši v od treh do štirih sekundah. | Foto: Gregor Pavšič Prototip poganja 675-kubični motor Triumpha, ki zmore okrog 100 "konjev" in do 100 kilometrov na uro pospeši v od treh do štirih sekundah. Foto: Gregor Pavšič

Prihodnja študentska formula že z električnim pogonom!

"Prototip bo do 100 kilometrov na uro pospešil v od treh do štirih sekundah, končna hitrost okrog 130 kilometrov na uro pa bo prilagojena tudi konfiguracijam stez na poznejših tekmovanjih. Tam so namreč bolj kot hitrost pomembni pospeški, prožnost in dobra lega vozila," je razložil Novak, ki je obenem razkril tudi podrobnosti naslednjega projekta. Nadaljevanje razvoja bo glede na glavnega podpornika logično, naslednja študentska formula iz Ljubljane bo namreč že električna.

Čeprav koncept še ni povsem določen, bo imela najbrž dva pogonska elektromotorja na zadnji osi. Za naslednji projekt bodo tudi razširili razvojno ekipo, v kateri bo od 45 do 50 študentov.

Ne spreglejte