Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
5. 12. 2013,
8.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ford

Četrtek, 5. 12. 2013, 8.48

8 let

Ford mustang – v Evropo brez retro videza in z boljšim podvozjem

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ford bo v Evropo novega mustanga pripeljal s štiri- in osemvaljnim motorjem, za ovinkaste ceste so mu izboljšali tudi podvozje. Petdesetletnik kljub globalni usmeritvi ohranja osnovni genski zapis.

Mustang je star že 50 let

Petdeset let po predstavitvi originala, ki se je zapisal med največje avtomobilske legende in ikone, Ford na globalne ceste pošilja šesto generacijo priljubljenega mustanga. Gre za avtomobil, ki izžareva ameriško dojemanje avtomobilizma z motorji V8, odličnimi zmogljivostmi in atraktivno zunanjostjo.

Zunanjost gleda v prihodnost, zaradi globalne usmeritve tudi izboljšano podvozje

Glavni poudarek šestega mustanga ni le nova zunanjost, ki nikakor ni retro, temveč povzema Fordov oblikovalski jezik prihodnosti in njegov skok iz ZDA tudi na evropski trg. Pri Fordu poudarjajo, da novega mustanga niso naredili globalnega, temveč so avtomobil z nespremenjenim genskim zapisom le poslali tudi na druge trge. Recept mustanga ostaja nespremenjen, poudarjajo.

Prav zaradi prihoda na precej bolj ovinkaste ceste Evrope, kjer so pričakovanja in zahteve voznikov bistveno drugačne kot v ZDA, je mustang vendarle dobil samostojno obešena zadnja kolesa in večvodilno premo. Izboljšali so tudi podvozje na sprednji osi, kar naj bi bistveno izboljšalo lego avtomobila. Za uspešen prodor na evropski asfalt bo to seveda nujno.

Osnovni motor v Evropi bo 2,3-litrski štirivaljnik

Kot smo že napovedali, bo v Evropi vstopni model poganjal 2,3-litrski štirivaljni bencinski motor ecoboost s 305 "konji" in 400 njutonmetri navora. Pri Fordu zagotavljajo, da je motor dobro uravnotežen in dovolj zmogljiv, tudi njegov zvok pa naj bi bil v skladu z normativi ikone kot je mustang.

V ZDA bo vstopni model za zdaj še ohranil bencinski šestvaljnik, ki pa ga bodo sčasoma ukinili. Mustang bo kupcem na voljo seveda tudi s pristnim petlitrskim osemvaljnikom, ki bo imel 420 "konjev" in 530 njutonmetrov navora. Čez leto in pol bodo moč temu motorju povečali na 500 "konjev".

Moč se bo na kolesa prenašala prek šeststopenjskega ročnega ali samodejnega menjalnika. Ford še razvija desetstopenjski samodejni menjalnik, ki naj bi bil na voljo čez dve leti.

Ne spreglejte